Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloussanomat: Pankkien asiakkaita on tänä syksynä houkuteltu somessa rahanpesuun – nuorille saatetaan luvata helppoa rahaa

Tilin luovuttaminen rikolliseen käyttöön on rikos, muistuttaa rikostarkastaja.

Rahanpesu ja rahanpesuun värvääminen ovat selvästi lisääntyneet tämän syksyn aikana, kertoo Taloussanomat. Rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin rikospoliisista sanoo, että tapauksia on Helsingin alueella ollut normaalia enemmän.

– Helsingissä on pesty syksyn aikana rahaa ainakin useita satoja tuhansia euroja, kertoo Risu Taloussanomille.

Nordean mukaan Suomeen on rantautunut toimintatapa, jossa rahanpesuun houkutellaan entistä järjestelmällisemmin mukaan erityisesti nuoria aikuisia, Taloussanomat kirjoittaa.

Nordean asiakkaita on houkuteltu niin sanotuiksi muuleiksi, joiden tehtävänä on ollut siirtää rahaa tilinsä kautta eteenpäin. Näin rahojen alkuperää on vaikeampi jäljittää. Ensimmäiset tapaukset huomattiin Taloussanomien mukaan Nordeassa loppukesästä.

– Joissain tapauksista rahamuulina toiminut henkilö on saattanut antaa jopa kaikki pankkitunnuksensa toiselle ulkopuoliselle henkilölle, kertoo Taloussanomille Annukka Multanen, joka vastaa Nordea-pankin petosviestinnästä Suomessa.

Multasen mukaan muulina toimineet henkilöt ovat ottaneet vastaan rahaa tileilleen, josta sitä on lähetetty eteenpäin pääasiassa virtuaalivaluuttapalveluihin. Jossain tapauksissa tätä rahaa on myös saatettu nostaa käteisenä.

Nordean selvitysten mukaan useat muuleista ovat lähteneet mukaan toimintaan nähtyään some-palvelussa mainoksen, jossa on houkuteltu mahdollisuudella tienata helppoa rahaa. Osaa muuleista on lähestytty some-viestin tai yksityisviestin kautta, Taloussanomat kertoo.

Jukkapekka Risun mukaan värväystä on tehty myös esimerkiksi tuttavapiirien kautta.

– Jotkut antavat pankkitunnuksensa aika pienillä korvauksilla, puhutaan muutamasta sadasta eurosta, Risu sanoo.

Tilin luovuttaminen rikolliseen käyttöön on rikos. Tietämättömyys tilitapahtumista ei vapauta mahdollisuudesta rikosvastuusta, Risu muistuttaa.

Danske Bankista vahvistetaan Taloussanomille, että ilmiö on todellinen. Rahanpesusta on kokemusta S-Pankissakin, sillä kaksi pankin asiakasta oli syksyllä Helsingin käräjäoikeudessa syytettynä osallistumisestaan rahanpesuun, kertoo Taloussanomat.