Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Republikaanienemmistöinen kongressi voisi peräti lisätä aseapua Ukrainalle, poliitikko arvioi

Ukrainan hallinto reagoi Yhdysvaltain välivaalien tuloksiin mitä luultavimmin tyynesti. Puolustusministeri Oleksii Reznikov kertoi muun muassa uutisviikkolehti Newsweekille marraskuun alussa, että ohuen republikaanienemmistön saava kongressi todennälöisesti jatkaa Ukrainan aseellista tukemista sodassa Venäjää vastaan samaan malliin kuin tähän mennessä.

– Olen tavannut useita kertoja kongressin ja senaatin edustajien kanssa. Minulla on selvä käsitys siitä, että Yhdysvaltojen kahden puolueen tuki Ukrainalle jatkuu kuten ennen, Reznikov kertoi tiedotustilaisuudessa Odessassa 4. marraskuuta.

Aseapu saattaisi hänen mukaansa jopa kasvaa.

– Suurin osa amerikkalaisista tukee Ukrainaa tässä sodassa ja amerikkalaiset ovat hyvin pragmaattisia. He pitävät voittamisesta ja ymmärtävät myös, että on heidän etunsa mukaista tukea Ukrainaa aina voittoon asti.

Republikaanien ukrainalaissyntyinen kongressiedustaja Victoria Sparz Indianasta on Reznikovin tapoin optimistinen siitä, että hänen puolueensa voi todella auttaa parantamaan Ukrainalle annettavan aseavun tehokkutta.

– Joistain poikkeuksista huolimatta, mikä on normaalia demokraattisessa maassa, amerikkalaiset tukevat Ukrainaa, ja myös kongressin republikaanit tukevat, Sparz sanoo.

Hänen mukaansa republikaanit ovat "yleensä paljon parempia tarjoamaan asianmukaista turvallisuutta ja sotilaallista apua kaikissa konflikteissa".

– Olemme vastuussa siitä, että presidentti Joe Bidenin hallinnon jalkoja pidetään tulessa, jotta he varmasti toimittavat Ukrainalle kaiken, mitä on luvattu.

Aseavun vaarantamisen sijaan kongressi vaikuttaisi olevan valmis jatkamaan työskentelyä ylläpitääkseen aselähetyksiä. Spartz uskoo Venäjän hallinnon pettyvän vaalitulokseen.

– Republikaanit ymmärtävät, että rauha voiman kautta on Amerikan etujen mukaista. Jotta tämä konflikti ei leviäisi edelleen eurooppalaisten liittolaisten alueelle, meidän on varmistettava että Ukraina saa kaiken tarvitsemansa, jotta se voi pysäyttää Venäjän taistelukentällä.