Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomus vaati selkeyttä hallituksen EU-työhön, PS unionin esityksen hylkäystä ja Elokapina luontokadon pysäyttämistä vilkkaassa ennallistamiskeskustelussa

Suomen keskeisenä tavoitteena on alentaa merkittävästi kustannuksia, joita Euroopan komission ehdottamasta ennallistamisasetuksesta aiheutuisi, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marin kertoi asiasta, kun hallitus vastasi opposition välikysymykseen asetuksen EU-vaikuttamisesta. Hallitus oli pitänyt kustannusten alentamista välttämättömänä jo syyskuussa eduskunnalle antamassaan kannanotossa.

Komissio julkaisi ehdotuksen ennallistamisasetukseksi kesäkuussa. Ehdotettu asetus tähtää osaltaan luontokadon pysäyttämiseen. Asetusehdotuksen perusteella jäsenmaiden tulisi ennallistaa tai palauttaa luontoarvoja kaikissa elinympäristöissä.

Ehdotetun asetuksen vuosikustannusten on arvioitu olevan Suomelle noin 930 miljoonaa euroa. Luku olisi unionin kolmanneksi suurin ja suhteellisesti mitattuna suurin.

Marin sanoi hallituksen vastauksessa, että mikäli neuvotteluissa unionissa ei saavuteta hyväksyttävää ratkaisua, Suomella on perusteet äänestää lopputulosta vastaan. Äänestyspäätöksensä Suomi muodostaa neuvotteluiden loppuvaiheessa.

– Tämän päätöksen aika ei kuitenkaan ole nyt. Ensin on katsottava, millaisen ratkaisun tämä ja tuleva hallitus onnistuvat neuvottelemaan, Marin sanoi.

Kesken välikysymyskäsittelyn istuntosalissa nähtiin pienimuotoinen välikohtaus, kun eduskunnan lehtereillä pieni ryhmä Elokapinan mielenosoittajia penäsi banderollissa luontokadon pysäyttämistä. Istuntoa johtanut varapuhemies Antti Rinne (sd.) pyysi pian poistamaan mielenilmauksen, jonka eduskunnan henkilökunta keskeytti.

PS vaati hylkäystä, ei muokkausta

Välikysymyskeskustelussa tarrattiin moniin erilaisiin näkökulmiin. Oppositio kritisoi vuoroin asetuksen sisältöä, EU:n toimintaa ja hallituksen puutteellista EU-vaikuttamista.

Viimeksi mainittua korosti välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Hän syytti hallitusta keskinäisestä kiistelystä ja pääministeriä johtamisen puutteesta.

– Kuinka EU-politiikka ja Suomen edun valvominen voi onnistua, jos ei ole selkeää yhtä kansallista Suomen kantaa? Pääministeri on epäonnistunut Suomen EU-politiikan johtamisessa Suomelle tärkeässä asiassa, hän sanoi.

Suomen kantaa asetukseen ei päätä hallitus. Linjan päättää eduskunnan suuri valiokunta marraskuun lopulla. Asiaa on käsitelty jo useissa valiokunnissa hallituksen kirjelmän pohjalta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tosin sanoi, ettei hallitukselle tule antaa mandaattia hyväksyä asetusta muutetussakaan muodossa. Hän vetosi sen puolesta, että asiaan olisi pitänyt vaikuttaa ennakkoon.

– Sen sijaan eduskunta, jossa hallituspuolueilla on enemmistö, siihen vetoaminen on teiltä yksinkertaisesti typerää, Purra sanoi.

Metsiin viidesosa asetuksen kustannuksista

Luontoarvojen osalta välikysymyskeskustelu keskittyi pitkälti metsiin, joita koskeva päätöksenteko on kansallisessa toimivallassa.

Vasemmistoliiton Merja Kyllösen mukaan on totuuden vääristelemistä pelotella yksityisiä metsän- ja maanomistajia päätösvaltansa menettämisellä, koska ennallistaminen kannattaa kohdentaa valtion maille ja erityisesti vesialueille.

– Suomella on myös mahdollisuus tarjota rahallista kannustinta niille yksityisten alueiden omistajille, jotka haluavat vapaaehtoisesti osallistua luonnon ennallistamiseen, Kyllönen sanoi.

Marin sanoi hallituksen vastauksessa, että puolet Suomelle koituvista kustannuksista aiheutuisi sisävesien ennallistamisesta. Metsiin kohdistuisi viidesosa kustannuksista. Kyllönen ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne kritisoivat oppositiota siitä, että kategorinen vastustaminen vähentäisi vaikutusvaltaa päätöksenteossa.

Oppositio tarttui hallituksen eripuraan

Keskustasta ennallistamisasetus sai tyrmäävän vastaanoton. Keskustan eduskuntaryhmän puolesta puhunut Anne Kalmari sanoi, ettei puolue hyväksy komission esittämää asetusta.

– Brysselin pakkovallalle pitää sanoa ei niin, että kovakorvaisinkin komissaari kuulee, Kalmari sanoi.

Oppositio kummasteli hallituspuolueiden eroja ja epäili erilaisten lähtökohtien vihreiden ja keskustan välillä haitanneen ennakkovaikuttamista asetuksen sisältöön.

– Jokainen, joka on viime päivinä ja viikkoina seurannut mediaa, on huomannut otsallaankin, että hallituspuolueiden kannat tässä asiassa ovat hyvin hajallaan. Kun näin, miten se ennakkovaikuttaminen olisi voinut edes onnistua? kysyi Ben Zyskowicz (kok.).

Aiemmin kolmessa valiokunnassa SDP, keskusta ja RKP ovat päätyneet eri kannalle kuin vihreät ja vasemmistoliitto. Keskiviikkona sen sijaan valtiovarainvaliokunnassa hallituspuolueiden edustajat vetivät yhtä köyttä. Valiokunnan lausunnossa katsottiin, että asetus rajoittaa budjettivaltaa eikä ole siten Suomen hyväksyttävissä.

Oppositiosta jätettiin lausuntoon eriäviä mielipiteitä, joissa asetukseen suhtauduttiin vielä kielteisemmin.

Saarikko: Hallituksen linjassa voi seistä

Hallituksen eritahtisuutta käsiteltiin julkisuudessa alkuviikosta, kun moni hallituslähde kritisoi keskustan toimintaa. Muista puolueista syytettiin keskustaa siitä, että se oli jatkuvasti takertunut esimerkiksi välikysymysvastauksen sanamuotoihin.

Ennen täysistuntoa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko arvioi, että puolueen eduskuntaryhmä voi seistä vastauksen takana. Hänen mukaansa ryhmän laaja enemmistö oli tyytyväinen siihen, miten hallituksen vastaus opposition välikysymykseen on muuttunut alkuperäisestä versiostaan.

Olisi poikkeuksellista, jos hallituspuolueen edustajia äänestäisi opposition mukana. Sikäli kyse on erilaisesta tilanteesta kuin aiemmin tänä vuonna potilasturvallisuuslain käsittelyssä, jossa viisi vasemmistoliiton edustajaa äänesti hallituksen yksittäistä lakihanketta vastaan.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.