Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoden isä -palkinto jaettiin turvallisesta ja vastuullisesta isyydestä – palkituissa on muun muassa erotyötä tekeviä isiä

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Vuoden isä -palkinnon saavat tänä vuonna Kai Rinkinen Rovaniemeltä, Jere Jokinen Keravalta ja Janne Pihanperä Maskusta.

– Palkitut isät ovat esimerkillisellä tavalla luoneet mallia turvallisesta ja vastuullisesta isyydestä ja edistäneet sukupuolten tasa-arvoa perhe-elämässä esimerkiksi järjestämällä lastenhoidolle aikaa, STM:n tiedotteessa kuvaillaan.

Tiedotteen mukaan palkitut ovat myös löytäneet keinoja olla lasten tukena erityistilanteessa, toimineet lasten etua ajatellen ja nostaneet esiin isyyteen liittyviä kysymyksiä.

Palkinnon jakoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.).

Palkitut ovat aktiivisia yhteisöissään

Kai Rinkinen, 46, on tiedotteen mukaan työskennellyt etsivänä nuorisotyöntekijänä ja tehnyt aktiivisesti vapaaehtoistyötä. Hän toimii muun muassa vertaistukihenkilönä miesten erokriiseissä sekä puhuu tasa-arvon puolesta vapaaehtoistoiminnassaan ja työssään. Omassa perheessään hän jäi koti-isäksi lasten ollessa pieniä ja otti myöhemmin vastuuta vakavasti sairastuneen lapsen hoidosta.

Jere Jokinen, 47, on toiminut vapaaehtoisena auttajana Miessakit ry:n Masi-toiminnassa ja osallistunut toiminnan kehittämiseen. Hän on vertaistukihenkilönä myös miesten erotoiminnassa. Jokisen nuorimmat lapset asuvat enimmäkseen äitinsä luona, mutta hän on aktiivisesti mukana ja tukena lastensa arjessa.

Janne Pihanperä, 47, osallistuu aktiivisesti tapahtumiin Lemun kylässä ja lähialueella. Hän on muun muassa järjestänyt lapsille tapahtumia ja työllistänyt nuoria maatilallaan. Pihanperä on auttanut myös omia lapsiaan järjestämään toimintaa alueen muille lapsille.

STM jakaa Vuoden isä -palkinnon Väestöliiton esityksestä. Palkinto myönnetään ministeriön mukaan isälle, joka on esimerkillään ja toiminnallaan edistänyt isyyden merkitystä ja lisännyt näin sen arvostusta.

Isänpäivää viettää Suomessa ensi sunnuntaina liki 1,3 miljoonaa isää, tiedottaa Tilastokeskus. Yhden lapsen isiä on noin 316 000, kahden lapsen isiä 567 000 ja kolmen lapsen isiä noin 274 000. Isoisiä on 563 000. Suomen 15–86-vuotiaista miehistä yli puolella, noin 57 prosentilla, on lapsia.