Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Floridaa lähestyvä myrsky siirsi jälleen Artemis-kuulennon laukaisua

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on joutunut lykkäämään jälleen Artemis-kuulennon laukaisua. Ensi maanantaille kaavailtua laukaisua on siirretty kahdella päivällä keskiviikolle eli marraskuun 16. päivälle, koska Floridan itärannikkoa lähestyy trooppinen myrsky Nicole.

Nicolen arvioidaan kehittyvän hurrikaaniksi ja iskeytyvän Floridaan keskiviikkoiltana tai torstaina. Nasan mukaan lykkäyksen tarkoituksena on varmistaa, että työntekijät pääsevät turvallisesti Floridassa sijaitsevaan Kennedyn avaruuskeskukseen. Laukaisupaikalla odottava raketti on myös vielä tarkastettava myrskyn laannuttua.

Artemiksen laukaisun piti alun perin tapahtua elokuussa, mutta sitä on lykätty useaan kertaan teknisten ongelmien ja sääolojen takia. Lähes satametrinen raketti piti viedä välissä varastoon suojaan hurrikaani Ianilta, mutta se rullattiin viime viikolla takaisin laukaisupaikalle.

Jotkut asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että myrskytuulten lennättämä romu voi vaurioittaa rakettia. Raketti on suunniteltu kestämään rankkasateita ja noin 37 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.

Kaksituntinen laukaisuikkuna aukeaa Nasan mukaan keskiviikkoaamuna kahdeksan jälkeen Suomen aikaa. Varalaukaisupäiväksi on merkitty lauantai 19. marraskuuta.

Jos laukaisu toteutuu keskiviikkona, lento palaisi Maahan 11. joulukuuta. Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle ja palata Maahan.

Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle.