Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa alkoi äänestys kongressin välivaaleissa, republikaanit voivat vallata edustajainhuoneen ja ehkä myös senaatin

Yhdysvalloissa on alkanut äänestys kongressin välivaaleissa, joissa jaetaan kolmasosa senaatin paikoista ja kaikki edustajainhuoneen paikat. Lisäksi lukuisissa osavaltioissa pidetään kuvernöörinvaaleja sekä äänestetään edustajia paikallisiin lainsäädäntöelimiin.

Äänestyspaikat alkoivat avautua itärannikolla aamukuudelta paikallista aikaa.

Viimeisimpien ennusteiden mukaan republikaanit olisivat viemässä demokraateilta enemmistön 435-paikkaisessa edustajainhuoneessa. Senaatin osalta tilanne on lähes tasoissa, mutta republikaaneilla on sielläkin hienoinen etulyöntiasema. Nykyisessä senaatissa demokraateilla on varapresidentti Kamala Harrisin myötä niukin mahdollinen yhden äänen enemmistö.

Jos republikaanit voittavat enemmistön kongressin molemmissa kamareissa, vaikeuttaa se huomattavasti presidentti Joe Bidenin loppukauden toimintaa. Vaalien lopputuloksien odotetaan sanelevan osaltaan myös sitä, päättääkö ex-presidentti Donald Trump asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Trump on kampanjoinut välivaalien alla ahkerasti ja tukenut useita republikaanien ehdokkaita. Heistä monet kiistävät yhä vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen, jonka myötä Biden syrjäytti Trumpin.

Välivaalien tärkeimmäksi teemaksi on syksyn kuluessa noussut inflaatio ja rajusti kohonneet elinkustannukset, joita erityisesti republikaanit ovat pitäneet lisääntyneen rikollisuuden ohella esillä kampanjassaan.

Demokraatit ovat puolestaan korostaneet muun muassa hyvinvointia, terveydenhuoltoa sekä aborttioikeutta.

Aborttioikeus nousi merkittäväksi vaaliteemaksi sen jälkeen, kun korkein oikeus kumosi kesäkuussa vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen. Se oli taannut aborttioikeuden liittovaltion tasolla.

---

Lähteet AFP, FiveThirtyEight