Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin hallitus ottaa etäisyyttä kurdiryhmiin pääministeri Kristerssonin Turkin-vierailun alla

Ruotsin hallitus kertoi lauantaina ottavansa etäisyyttä kurdiryhmiin vedoten siihen, että suhteet niihin vahingoittavat puolustusliitto Naton jäseneksi pyrkivän Ruotsin suhteita Turkkiin.

Kyseessä ovat Syyrian PYD-puolue ja sen aseellinen siipi YPG, joka on Turkin ja EU:nkin terroristijärjestöksi määrittelemän PKK:n sisarjärjestö. Kurdistanin työväenpuolue PKK on käynyt aseellista taistelua Turkin valtiota vastaan.

Kesäkuussa Madridin Nato-huippukokouksessa Turkki, Suomi ja Ruotsi laativat yhteisymmärrysasiakirjan terrorismin torjumisesta, mutta osapuolten tulkinnat asiakirjan sisällöstä ovat olleet eriäviä.

Ruotsin hallituksen ilmoitus etäisyyden ottamisesta YPG:hen ja PYD:hen tuli vain muutama päivä ennen Ruotsin uuden pääministerin Ulf Kristerssonin Turkin-vierailua

– Näillä järjestöillä ja EU:n terroristijärjestöksi listaamalla PKK:lla on liian läheinen yhteys, joka ei ole hyväksi meidän ja Turkin välisille suhteille, sanoi Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström Sveriges Radion haastattelussa lauantaina.

Kristersson tapaa Turkin presidentin Recep Taayip Erdoganin tiistaina.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa toukokuussa. Turkki on perustellut hidasteluaan jäsenyyksien ratifioimisessa sillä, että Suomi ja erityisesti Ruotsi suojelevat sen mukaan kurditerroristeja.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Naton jäsenmaat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.