Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaisten tilapäinen suojelu saa jatkoa – uutta oleskelulupahakemusta ei tarvita

Ukrainalaisten tilapäinen suojelu Suomessa saa jatkoa. Hallitus esittää ulkomaalaislakiin väliaikaista muutosta, jonka myötä Suomessa myönnetty oleskelulupa olisi automaattisesti voimassa koko sen ajan, kun EU:ssa on voimassa tilapäinen suojelu.

Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään jatkossa suoraan suojelun voimassaoloajaksi. Oleskeluluvan jo saaneiden ei tarvitse erikseen hakea sille jatkoa.

Tällä hetkellä EU:ssa päätetty tilapäinen suojelu on voimassa vuoden EU-päätöksen voimaantulosta, eli 4. maaliskuuta asti. Suojelu jatkuu automaattisesti vuodella, elleivät EU-maat päätä sen lakkauttamisesta.

– Miljoonat ihmiset ovat menettäneet kotinsa Venäjän julman hyökkäyssodan vuoksi. Velvollisuutemme on tukea Ukrainaa ja auttaa tänne tulleita sotapakolaisia. Valitettavasti sodalle ei näy loppua, ja siksi myös avuntarve jatkuu vielä pitkään. Viranomaisten prosessien on oltava avun antamisessa sujuvia. On selkeintä sekä suojelua saavan että Maahanmuuttoviraston kannalta, että oleskeluluvan voimassaolo jatkuu koko suojelun ajan ilman erillistä hakumenettelyä, sanoi sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) tiedotteessa.

Suomessa on annettu tilapäisen suojelun perusteella oleskelulupa noin 41 000:lle Ukrainasta paenneelle. Vuoden loppuun mennessä määrän arvioidaan olevan noin 48 000.

EU:n direktiivi tilapäisestä suojelusta määrää tilapäisen suojelun enimmäiskestoksi kolme vuotta.