Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Enemmistöllä suomalaisista ei ole asuntolainaa – muiden velkojen määrä on noussut

Asuntovelkaiset kotitaloudet ovat kutistuva vähemmistö, kertoo Yle.

Asuntolainaa on yli 30 prosentilla kaikista asuntokunnista. Tilastokeskuksen mukaan määrä on ollut hienoisessa laskussa jo pidempään.

Vuoden 2021 lopussa asuntovelkaisia asuntokuntia oli noin 865 000 kappaletta.

– Vuoden takaiseen verrattuna heidän määränsä on laskenut parilla–kolmella tuhannella, yliaktuaari Ossi Kohvakka Tilastokeskuksesta sanoo Ylelle.

Tilastot eivät kuitenkaan pysty erottelemaan, kuinka moni maksaa taloyhtiölainaa vastikkeessaan.

Vaikka asuntovelallisten määrä on vähentynyt, Kohvakan mukaan velkaisten asuntokuntien määrä on noussut kymmenessä vuodessa noin 80 000:lla.

Ylen mukaan asuntokuntia, joilla on jotakin velkaa, on nyt noin 1,5 miljoonaa. Viime vuoden aikana määrä nousi kymmenellä tuhannella.

– Nämä muut velat voivat olla opintolainaa, elinkeinotoiminnan velkoja, mökkilainoja tai kulutusluottoja kuten autolainoja, Kohvakka sanoo Ylelle.

Myös täysin velattomien perheiden määrä on kasvussa. Ylen mukaan velattomia asuntokuntia oli viime vuoden lopussa noin 1,3 miljoonaa. Määrä kasvoi viime vuonna 17 300:lla.

Suomen Pankki kuitenkin muistuttaa, että velalliset kotitaloudet ovat nyt velkaantuneempia kuin koskaan suhteessa tuloihinsa ja valtaosa velasta on juuri asuntolainaa. Korkojen nousu osuu pahiten juuri asuntovelallisiin.

– Suurin riski liittyy niihin velallisiin, jotka eivät ole riittävästi varautuneet korkojen ja muiden menojen kasvuun eli varautuminen on tässä tilanteessa tärkeä tekijä, neuvonantaja Hanna Putkuri Suomen Pankista Ylelle.

Suurimmat keskimääräiset asuntovelat olivat vuonna 2021 pääkaupunkiseudulla, missä keskimääräinen asuntovelka oli 167 600 euroa. Koko maan tasolla keskimääräinen asuntovelallisten asuntovelka oli 110 600 euroa vuonna 2021.

Suomessa velkaisimpia ovat kolme–nelikymppiset pariskunnat, joilla on lapsia.