Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Metsäyhtiö UPM:llä voittoisa vuosineljännes – "Kaikkien aikojen osavuositulos"

Metsäyhtiö UPM toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo, että yhtiö ylsi vuoden kolmannella neljänneksellä kaikkien aikojen parhaimpaan osavuositulokseensa.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto nousi 779 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 424 miljoonasta eurosta. Liikevaihto kasvoi yli kolmanneksella 3,4 miljardiin.

– Tuloksemme oli superhyvä, Pesonen kehui tiedotustilaisuudessa.

Yhtiön liiketoimintayksiköistä painopaperit, erikoispaperit, tarrat, energia ja biopolttoaineet tekivät ennätystuloksensa. Sellu- ja sahayksikkö sekä vanerit jäivät ennätyksistään, mutta Pesosen mukaan nekin ylsivät erinomaiseen tulokseen.

– Olemme virittäneet yhtiötä koko ajan tuote- ja tuotealakohtaisesti, hän selittää tuloksen taustoja.

Pesonen kertoo, että tämä tuo tehokkuutta ja ketteryyttä yhtiön toimintaan. Ketteryyttä osoittaa muun muassa energian tuotanto, jossa UPM on onnistunut siirtämään sähkönkulutusta vuorokauden aikoihin, jolloin hinnat ja yhteiskunnan energiantarve ovat alimmillaan.

– Pystymme justeeraamaan omaa kulutustamme, Pesonen sanoo.

Paperikoneet pyörivät vuorokauden ympäri, mutta energian kulutusta voidaan sopeuttaa paperimassan valmistuksessa, jota ajetaan ylös ja alas kussakin hintatilanteessa.

UPM on suuri energiankuluttaja mutta myös suuri energiantuottaja. Yhtiö omistaa vesivoimaa ja ison siivun Olkiluodon ydinvoimalasta. Lisäksi yhtiön sellutehtaat tuottavat runsaasti energiaa.

Energiayksikön vertailukelpoinen liiketulos nousi heinä-syyskuussa 145 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 63 miljoonasta eurosta. Liikevaihto lähes tuplaantui 244 miljoonaan euroon.

Yksikön kannattavuus oli huima, sillä vertailukelpoinen liiketulos oli peräti 60 prosenttia liikevaihdosta.

Papereissa UPM ei tee enää pitkäaikaisia toimitussopimuksia

Pitkään murheenkryyninä olleet painopaperit tekivät ennätystuloksensa, vaikka paperin kulutus jatkoi laskuaan. Pesosen mukaan kysyntä ja tarjonta paperimarkkinoilla on kuitenkin nyt tasapainossa.

Hän kertoo, ettei UPM tee enää pitkäaikaisia toimitussopimuksia, minkä ansiosta yhtiö pystyy reagoimaan ketterästi muutoksiin markkinoilla.

Yksikön vertailukelpoinen liikevoitto nousi heinä-syyskuussa 151 miljoonaan euroon, mikä oli runsaat kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Vuosi sitten vertailukelpoinen liiketulos oli 30 miljoonaa euroa tappiolla.

Tulos koheni, vaikka paperien kysyntä oli Euroopassa 11 prosenttia alempi kuin vuosi sitten. Tuloksentekoa auttoi, että UPM:n paperitoimitusten keskihinta euroina nousi 70 prosenttia. Hintojen nousu kumosi nousseiden muuttuvien kustannusten negatiivisen vaikutuksen.

Painopaperit ovat edelleen UPM:n suurin yksikkö 1,4 miljardin euron liikevaihdolla.

Kolme suurta investointihanketta

UPM:llä on meneillään kolme suurta investointihanketta, jotka ovat Paso de los Torosin sellutehdas Uruguayssa, biokemikaalijalostamo Leunassa Saksassa sekä loppusuoralla oleva Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori Eurajoella.

Tämän hetken näkökulmasta kuriositeetti on, että UPM tutki vuonna 2007 sellutehtaan rakentamista Venäjälle. Pesonen kertoo, ettei hän muista, mihin hanke kaatui, mutta tarkasteltavana olivat teknistaloudelliset ja infrastruktuuriin liittyvät tekijät sekä hankkeen riskit.

Pesonen toivoo, että EU:n metsien ennallistamista koskevissa suunnitelmissa pitäisi harkita eikä hosua. Hän muistuttaa puun käytöstä fossiilisen energian ja tuotteiden korvaajina.

– Meille on erittäin tärkeätä, että metsät voivat hyvin, hän painottaa.