Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi varoittaa "tuttujen" ihmisten yhteydenotoista: "Terve epäluulo suojelee"

Poliisi varoittaa – jälleen kerran – katalista huijareista, jotka kalastelevat ihmisten tietoja muun muassa Facebookia hyödyntämällä.

– Jos rikollinen onnistuu esimerkiksi murtautumaan ystäväsi Facebook-profiiliin, hän pystyy lähettämään sinulle viestin Facebookissa ja tiedustella puhelinnumeroasi tai lähettää linkin. Tällöin voi olla vaikeaa tunnistaa, että kyseessä on huijaus, koska yhteydenotto on tullut "tutulta" henkilöltä, varoittaa blogissaan tarkastaja Marika Koskinen Keskusrikospoliisista (KRP).

Koskinen koordinoi KRP:ssä ikäihmisiin kohdistuvan petosrikollisuuden ennalta ehkäisyn hanketta.

– Terve epäluulo suojelee sinua huijauksilta, joten ole erityisen valppaana linkkien, pankkitunnuksien syöttämisen ja yhteydenottojen kohdalla. Kirjaudu aina esimerkiksi pankin ja postin palveluihin sovelluksen tai virallisen nettisivun kautta, Koskinen vinkkaa.

Rikolliset hyötyivät noin 13 miljoonaa euroa tammi–kesäkuussa tekemällä petoksia tietoverkoissa. Summa kattaa ainoastaan muutaman vakavimman tapauksen.

– Tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, koska kaikki eivät tee rikosilmoitusta petoksen uhriksi joutuessaan, Koskinen sanoo.

Huiputusyrityksen tunnistaa muun muassa siitä, että rikolliset hoputtavat uhriaan tekemään harkitsemattomia päätöksiä – esimerkiksi luovuttamaan henkilötietojaan, lataamaan laitteeseensa etähallintaohjelman tai klikkaamaan huijauslinkkiä.

– Suhtaudu siis lähtökohtaisesti aina kriittisesti, jos joku taho pyytää sinua lähettämään tai luovuttamaan harmittomiltakaan kuulostavia tietoja, Koskinen toteaa blogissaan.