Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Xi Jinping vahvisti kolmannen kautensa Kiinan johdossa – Xi: Maailma ja Kiina tarvitsevat toisiaan

Kiinan presidentti Xi Jinping on vahvistanut kolmannen toimikautensa maan johtajana, kertoi Kiinan valtiollinen media.

Xi nimitettiin kommunistisen puolueen pääsihteeriksi. Lisäksi hänet nimitettiin jälleen maan asevoimien johtajaksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Xitä tämän valinnasta kolmannelle kaudelle Kiinan johdossa. Kremlin välittämässä onnitteluviestissä Putinin sanotaan toivovan jatkoa Venäjän ja Kiinan rakentavalle vuoropuhelulle ja läheiselle yhteistyölle.

Putinin ohella myös toisen Kiinan rajanaapurin Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on onnitellut Xitä jatkokaudesta. Kim toivoi Kiinan ja Pohjois-Korean suhteille "kaunista tulevaisuutta".

Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvään komiteaan nimettiin Xin lisäksi kuusi jäsentä, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja BBC. Seitsemänjäseninen komitea on Kiinan politiikasta ja tärkeimmistä päätöksistä vastaava johtava elin.

Xi poisti presidentin kahden kauden rajan vuonna 2018, mikä mahdollisti sen, että hän voi hallita loputtomiin.

Tästä huolimatta Xillä on edessään suuria haasteita tulevan viiden vuoden aikana, kuten maan velkaantuneen talouden hallinta sekä lisääntynyt kilpailu Yhdysvaltojen kanssa.

– Kiina ei voi kehittyä ilman maailmaa, ja myös maailma tarvitsee Kiinaa. Yli 40 vuoden herpaantumattomien uudistus- ja avautumispyrkimysten jälkeen olemme saavuttaneet kaksi ihmettä: nopean talouskehityksen sekä pitkäaikaisen yhteiskunnallisen vakauden, Xi sanoi puhuessaan toimittajille nimityksensä jälkeen.

Uusi, uskollinen kaarti

Politbyroon pysyvän komitean uutta kokoonpanoa pidettiin laajasti vahvistuksena Xin tiukalle otteelle puolueesta ja Kiinasta. Komiteaan valittiin neljä uutta jäsentä.

Pääministeriksi noussee komitean kakkosnimeksi valittu 63-vuotias Li Qiang, jota pidetään Xin uskottuna henkilönä. Hänet todennäköisesti nimitetään pääministeriksi hallituksen vuosittaisissa istunnoissa maaliskuussa.

Shanghain puoluepäällikkönä toiminut Li johti kaupungin kahden kuukauden koronasulkua aiemmin tänä vuonna. Hän on aiemmin työskennellyt myös esikuntapäällikkönä. Hänen valintaansa pidettiin BBC:n mukaan kuitenkin yllättävänä muun muassa siksi, että hän ei ole koskaan palvellut Kiinan valtioneuvostossa eikä toiminut varapääministerinä.

Lin edeltäjää, pysyvästä komiteasta poistunutta Li Keqiangia oli pidetty maltillisena vastapainona Xille. Politbyroon jäseneksi asettamisen yläikärajana on pidetty 68:aa ikävuotta, jonka puolesta 67-vuotias Li Keqiang olisi voinut vielä jatkaa pestissään. Presidentti Xi itse on 69-vuotias.

BBC:n mukaan myös muut komiteaan valitut – Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang sekä Li Xi - ovat ovat alle 68-vuotiaita ja presidentti Xin luottohenkilöitä.

CNN huomautti myös, ettei koko 24-henkisessä politbyroossa, josta komitean jäsenet valitaan, ole tällä kertaa yhtäkään naispuolista jäsentä – ensimmäistä kertaa 25 vuoteen.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 9.52: Tarkennettu, että Xin lisäksi kuusi jäsentä valittu politbyroon pysyvään komiteaan.