Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan Xi Jinpingin asema vallan ytimessä vahvistettiin – entinen presidentti Hu Jintao saatettiin ulos kesken kommunistipuolueen kokouksen

Kiinan presidentin Xi Jinpingin asema ja valta vahvistuivat entisestään, kun maan päättäjät linjasivat seuraavien viiden vuoden tavoitteet. Yksinvaltaisesti Kiinaa hallitseva puolue päätti viikon kestäneen puoluekokouksensa Pekingissä lauantaina.

Puoluekokous hyväksyi äänestyksessä presidentti Xin johtoaseman maan vallan "ytimessä". Hänet ollaan nimittämässä sunnuntaina viiden vuoden jatkokaudelle puolueen pääsihteerinä. Samoin asiantuntijat pitävät liki varmana, että Kiina antaa Xille kolmannen presidenttikauden. Tätä ilmoitusta odotetaan ensi maaliskuussa.

Puoluekokouksen tarkkaan suunniteltu ohjelma säröili, kun Kiinan entinen presidentti Hu Jintao ohjattiin ulos kokoussalista kesken päätösseremonian. Silminnäkijöiden mukaan Xi Jinpingin vieressä istunut Hu, 79, poistui vastentahtoisesti kieltäydyttyään ensin lähtemästä salista. Entisen presidentin poistamiselle kokouksesta ei annettu mitään virallista selitystä.

– Oli Hun pois vieminen sitten tahallista tai oliko hän huonovointinen, vaikutus on sama: täydellinen nöyryytys viimeiselle Xi Jinpingiä edeltäneelle (johtajien) sukupolvelle, tviittasi Kiinaan erikoistunut analyytikko Alex White.

Hakutulokset nimellä "Hu Jintao" näyttivät olevan voimakkaasti sensuroituja lauantaina iltapäivällä Kiinan Twitterin kaltaisella Weibo-alustalla.

Pääministeri vaihtuu

Xi nousi Kiinan johtajaksi kymmenen vuotta sitten Hun valtakauden jälkeen. Xistä on tullut Kiinan autoritaarisin johtaja Mao Tse-tungin jälkeen.

Xi on murskannut vastustuksen valtaansa kohtaan puolueen sisällä, ja monet hänen kilpailijansa on vangittu korruptiosyytteiden vuoksi. Hän ei myöskään ole osoittanut suvaitsevaisuutta minkäänlaista julkista erimielisyyttä kohtaan.

– Uskalla taistella, uskalla voittaa, Xi evästi puoluekokouksen lopuksi 2 300:aa osallistujaa. Hän niin ikään kehotti kovaan työntekoon.

Puoluekokousta on luonnehdittu pitkälti kumileimasimeksi, jonka tehtävänä on hyväksyä jo tehdyt päätökset ja linjaukset.

Kiinan johtoon tehtiin nyt se muutos, että pääministeri Li Keqiang luopui tehtävästään. On arvioitu, että presidentti Xi täyttää maan ja puolueen keskeisiä tehtäviä luottohenkilöillään.

Lauantaina Kiinan kommunistipuolue myös lisäsi peruskirjaansa kannan, jonka mukaan maa vastustaa Taiwanin itsenäistymistä. Kirjauksen mukaan Kiina päättäväisesti vastustaa ja estää "Taiwanin itsenäisyyttä tavoittelevia separatisteja".

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan, mutta käytännössä Taiwan on itsenäinen saarivaltio.

Kiinan kommunistipuolueen puoluekokous järjestetään joka viides vuosi. Kokous järjestettiin nyt 20. kerran.