Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

TVO: Olkiluodon kolmosreaktorin on määrä aloittaa säännöllinen sähköntuotanto joulukuun lopulla – aloitus viivästyy parilla viikolla

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin on määrä aloittaa sähköntuotanto marraskuun 13. päivä, kertoo Teollisuuden Voima (TVO) verkkosivuillaan. Säännöllinen sähköntuotanto alkaa TVO:n mukaan 27. joulukuuta. Aiemmin oli ilmoitettu, että säännöllinen sähköntuotanto alkaisi 14. joulukuuta.

Myöhään eilisiltana kerrottiin reaktorin turbiinilaitoksessa havaituista vaurioista. Vauriot havaittiin huolto- ja tarkastustöiden yhteydessä ydinreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa.

TVO kertoi jo tuolloin, että vauriolla on todennäköisesti vaikutusta säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen.

– Meidän pitää ensin saada selville näiden vaurioiden syy ja vesipumppujen korjaustapa. Kun näistä ollaan vähänkin viisaampia, annamme aikatauluarvion, kertoi TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle aiemmin keskiviikkona.

Vauriot havaittiin huolto- ja tarkastustöiden yhteydessä ydinreaktorin turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa. TVO:n mukaan syöttövesipumpuilla pumpataan vesi höyrystimiin syöttövesitankista. Pumppujen vaurioilla ei ole TVO:n mukaan vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Reaktori pysäytettiin viime viikolla suunnitellusti

Ahon mukaan syöttövesipumput asennettiin laitokselle jo vuosia sitten ja ne ovat olleet käytössä koko koekäytön ajan. Tiedossa ei vielä ole, milloin vauriot ovat syntyneet.

Olkiluodon kolmosreaktori on ollut maaliskuusta alkaen koekäytössä ja tuottanut sähköä valtakunnan verkkoon. Kolmosreaktori pysäytettiin viime viikolla, eikä se ole sen jälkeen tuottanut sähköä.

Ahon mukaan viime viikon keskeytys oli suunniteltu. Tuotanto keskeytettiin suunniteltuja testejä ja muun muassa syöttövesipumppujen huolto- ja tarkastustöitä varten.

– Ensinnäkin oli syöttövesipumppuihin liittyvä testikokonaisuus, sitten toteutettiin reaktorin pikasulkutesti. Tätä aikaa hyödynnettiin myös huolto-, tarkastus- ja korjaustöihin mitä laitoksella on, ja näiden yhteydessä sitten havaittiin syöttövesipumppujen sisäosissa vaurioita joita nyt selvitellään.

Ennen kuin säännöllinen sähköntuotanto päästään aloittamaan, pitää laitoksella Ahon mukaan suorittaa vielä useampia täyden tehon testejä.

Kolmosreaktorin piti aikanaan aloittaa sähköntuotanto vuonna 2009, mutta rakennustyöt ovat viivästyneet merkittävästi.