Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin julisti sotatilan laittomasti liitetyille alueille – myös liikkumista Ukrainan lähellä oleville venäläisalueille rajoitetaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut asetuksen sotatilan neljällä Venäjän aiemmin itseensä laittomasti liittämällä alueella.

Sotatilasta kertovat talouslehti Kommersant, RBK, Tass ja Reuters.

Asetuksen mukaan sotatilalaki otetaan käyttöön neljällä uudella alueella, koska "Venäjän alueellista koskemattomuutta kohtaan käytetään aseellista voimaa". Sotatilalaki astuu voimaan ensi yönä puolilta öin.

Putin ilmoitti asiasta tänään Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa. Televisioidussa puheessaan neuvoston jäsenille Putin kehotti hallitusta perustamaan "erityisen koordinointineuvoston" pääministeri Mihail Mishustinin johdolla työskentelemään alueiden kanssa Venäjän sotaponnistelujen tehostamiseksi Ukrainassa.

Sotatila julistetaan Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavalloissa” sekä Hersonin ja Zaporizhzian alueilla.

– Muistutan teitä siitä, että DPR: n, LPR: n, Zaporizhzhian ja Hersonin alueilla oli poikkeustila ennen niiden liittämistä Venäjään. Meidän on nyt virallistettava alueiden hallintoa Venäjän lainsäädännön puitteissa. Siksi olen allekirjoittanut asetuksen sotatilalain käyttöönotosta näissä Venäjän federaation neljällä alueella, Putin sanoi.

– Työskentelemme ratkaistaksemme erittäin monimutkaisia, suuria tehtäviä varmistaaksemme luotettavan tulevaisuuden Venäjälle ja kansallemme, Putin sanoi myös.

Samalla Putin ilmoitti allekirjoittaneensa asetuksen, joka rajoittaa liikkumista kahdeksalle Ukrainan naapurialueelle ja sieltä pois. Asetus koskee Krasnodarin, Belgorodin, Voronezhin, Kurskin ja Rostovin eteläisiä alueita sekä Ukrainalle kuuluvien Krimin ja Sevastopolin miehitettyjä alueita.

Krimin päämiehen neuvonantaja Oleg Krjutškov ilmoitti RBK:n Telegram-kanavan mukaan, että liikkumista Krimille liikkumista ei kuitenkaan oltaisi rajoittamassa.

Latviasta käsin toimivan itsenäisen venäläismedia Meduzan toimituspäällikkö Kevin Rothrockin mukaan sotatilaan voi liittyä ulkonaliikkumiskieltoja, matkustus- ja oleskelurajoituksia, sotilaallista sensuuria, enemmän tietojen salassapitoa, aseiden ja lääkkeiden käytön rajoituksia ja takavarikointia, lakkokieltoja sekä pakkotyötä.

Brittilehti The Guardianin mukaan Putin vihjasi puheessaan sodan eskaloitumiseen ennestään. Hän kutsui Ukrainan viranomaisia "satanisteiksi, jotka eivät ole piitanneet Venäjän varoituksista".

– Venäjä on toistuvasti antanut satanistien johdolle mahdollisuuden palata järkiinsä. Mutta meitä ei kuunneltu. Nyt kaikki muuttuu, me määritämme ehdot, Putin sanoi.