Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin julisti sotatilalain Venäjään laittomasti liitetyille Ukrainan alueille, Venäjä alkoi siirtää ihmisiä Hersonista

Venäjän presidentti Vladimir Putin on julistanut sotatilalain Ukrainan alueille, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä.

Putin kertoi kansallisen turvallisuusneuvoston televisioidussa kokouksessa allekirjoittaneensa asetuksen sotatilalaista. Kremlin julkaiseman asetuksen mukaan se astuu voimaan varhain torstaina.

Venäjä väittää liittäneensä itsensä Ukrainalle kuuluvat Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueet. Laittomia alueliitoksia ei ole tunnustettu kansainvälisesti.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi CNN:n mukaan Venäjän valtion omistamalle uutistoimisto Ria Novostille, että Venäjä ei aio sulkea alueiden rajoja sota-ajan poikkeustilasta huolimatta.

– Haluan muistuttaa, että Donetskin kansantasavallassa, Luhanskin kansantasavallassa sekä Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla sotatila oli voimassa ennen Venäjään liittymistä, Vladimir Putin sanoi televisiopuheessaan CNN:n mukaan.

– Nyt meidän on virallistettava tämä Venäjän lainsäädännön puitteissa, hän selitti.

Putin syytti myös Ukrainaa siitä, ettei se suostu neuvottelupöytään Venäjän kanssa.

– Kiovan hallinto on kieltäytynyt tunnustamasta kansan tahtoa, se hylkää kaikki neuvotteluehdotukset, tulitus jatkuu ja siviilejä kuolee, Putin väitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Zelenskyin neuvonantaja: Venäjä yrittää laillistaa alueiden ryöstämisen

Ukrainan mukaan laki ei muuta mitään Ukrainan kannalta, vaan se jatkaa yrityksiä ottaa alueet takaisin itselleen.

Asiasta ilmoitti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak Twitter-viestissään. Podoljakin mukaan sotatilalain voimaan astuminen on vain yritys Venäjältä laillistaa ukrainalaille kuuluvien alueiden ryöstäminen.

Venäjä määrää myös uusia liikkumisrajoituksia

Samaan aikaan Putin allekirjoitti toisenkin asetuksen, joka estää ihmisten liikkumisen kahdeksalla alueella.

Liikkumisrajoitukset koskevat Krasnodarin, Belgorodin, Brjanskin, Voronezhin, Kurskin ja Rostovin alueita Ukrainan rajan tuntumassa Etelä-Venäjällä, sekä Venäjän vuonna 2014 valtaaman Krimin ja Sevastopolin alueita.

Ihmiset eivät voi enää vapaasti liikkua näille alueille tai pois niiltä.

Yhdysvallat luonnehtii sotatilalakia epätoivoiseksi taktiikaksi

Venäjän julistama sotatilalaki on epätoivoinen taktiikka, sanoo Yhdysvallat.

Asiasta kertoi Yhdysvaltojen ulkoministeriön edustaja Vedant Patel tiedotustilaisuudessa CNN:n mukaan.

Patelin mukaan ei ole yllätys, että Venäjä käyttää epätoivoista taktiikkaa yrittäessään vahvistaa valtaansa Ukrainan alueilla, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä.

Totuus kuitenkin on, ettei Venäjää haluta näillä alueilla ja että ukrainalaiset vastustavat Venäjän laitonta miehitystä, hän sanoi.

Hän jatkoi, että Krim, Donetsk, Herson, Luhansk ja Zaporizhzhja kuuluvat Ukrainalle teki tai sanoi Venäjä mitä hyvänsä.

Venäjä alkoi siirtää ihmisiä Hersonista

Venäjä on aloittanut ukrainalaisten siirrot valtaamastaan Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainassa, kertoo Venäjän alueelle asettaman nukkehallinnon edustaja.

Tiistaina Venäjä ilmoitti siviilejä siirrettävän Krimin niemimaalle.

Venäjän asettama aluejohtaja Vladimir Saldo sanoo, että siviilejä siirretään toiselle puolelle Dneprjokea. Saldon mukaan jopa 40 prosenttia Hersonin alueen siviileistä siirretään Ukrainan vastahyökkäyksen vuoksi. Hänen mukaansa Venäjän joukot tulevat taistelemaan Ukrainan vastahyökkäystä vastaan "viimeiseen mieheen". Ria Novostin mukaan siviilit voisivat matkustaa Venäjälle.

Ukrainan mukaan Venäjä yrittää siirroilla vain pelotella ihmisiä.

Muun muassa Human Rights Watch -järjestön mukaan Venäjän toteuttamissa siviilien siirroissa on käytännössä ollut kyse pakkosiirroista.

Hersonin alueviranomainen Serhi Khlan vertasi siirtoja karkottamiseen.

– Meidän näkemyksemme mukaan evakuoinnit Hersonissa vastaavat karkotuksia. Tarkoitus on aiheuttaa paniikkia Hersonissa ja tehdä propagandaa, hän sanoi tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

Venäjä on pakottanut valtaamiensa alueiden ihmisiä siirtymään joko sen hallitsemille leireille tai Venäjälle.

Ukraina on viime aikoina edennyt Hersonin alueella ja onnistunut valtaamaan kyliä takaisin alueella. Hersonin alueen takaisinvaltaus olisi iso tappio Venäjälle.

Kiovan ilmahälytys purettu

Kiovassa tänään voimassa ollut ilmatilahälytys on purettu, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

CNN:n mukaan Ukraina kertoo ampuneensa keskiviikkona alas ainakin neljä risteilyohjusta ja useita drooneja, jotka olivat maan ilmatilassa.

Aiemmin tänään Kiovan pormestari kertoi, että useita Venäjän ohjuksia oli ammuttu kaupunkiin. Hän kehotti tuolloin kiovalaisia pysymään suojassa. Myös uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat kuulleensa Kiovassa useita äänekkäitä räjähdyksiä.

Venäjä on tehnyt alkuviikon aikana Kiovaan iskuja, joissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan kuollut useita ihmisiä.