Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putinin ote vallasta on edelleen luja takaiskuista huolimatta – näin se voisi löystyä

Venäjän presidentti Vladimir Putinin ote vallasta on edelleen luja Ukrainan sodan takaiskuista, epäonnistuneesta liikekannallepanosta ja sisäpoliittisista kiistoista huolimatta, asiasta hyvin perillä olevat lähteet kertovat uutistoimisto Reutersille.

Suurin osa lähteistä sanoo, että Putin on yhdessä tiukimmista paikoista yli 20 valtavuotensa aikana, mutta hänen lähipiiristä, armeijasta tai tiedustelupalveluista ole hänelle välitöntä uhkaa.

– Tällä hetkellä Putin sinnittelee siellä, Britannian entinen Venäjän-lähettiläs Anthony Brenten toteaa.

Brenten uskoo Putinin toiveissa olevan neuvottelut Ukrainasta, luultavasti amerikkalaisten kanssa. Putin toivonee myös maansa asevoimien mahdollisuuksien paranevan taistelukentillä huolimatta henkilöstön, laitteiston ja jopa ohjusten puutteista.

Brenton oli tekemisissä Putinin kanssa tämän toisella presidenttikaudella. Hänen mukaansa Venäjän polittinen tai liike-eliiti ei ole toistaiseksi arvostellut Putinia tai osoittanut merkkejä häntä vastaan asettumisesta, mutta tilanne ei välttämättä jatku tällaisenaan.

– Jos he huomaavat (armeijansa) jatkavan vetäytymistä keväällä, niin maalis-huhtikuuhun mennessä asiat muuttuvat vaistoni mukaan Putinille todella ongelmallisiksi – ei kansantasolla vaan eliittitasolla.

Brenton korosti Putinin ympärillä olevan joukko ihmisiä, jotka ovat pohjimmiltana itsekkäitä, eivätkä halua olla osa Venäjän romahdusta.

Venäjän poliittinen järjestelmä on tunnetusti läpinäkymätön, vaikka Yhdysvallat osoitti hyökkäyssotaa edeltävässä vaiheessa kykenevänsä havaitsemaan Venäjän suunnitelmat. Vanhempi, nimettömänä pysyttelevä länsimainen virkamies, sanoi ettei toistaiseksi riveissä ole tapahtunut suurta rakoilua.

Kremlin sisältä on kantautunut merkkejä kinastelusta, valituksista ja hitaasta päätöksenteosta, mutta virkamiehen mukaan sille ei ole merkkejä, että Putin olisi menettänyt hallinnan.

Toinen nimetön virkamies sanoi, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset olettavat Putinin aseman olevan turvallinen. Putinin määräämä liikekannallepano kuitenkin osoittaa virkamiehestä selvästi Putinin olevan "takajalalla".

Carnegie Endowment -ajatushautomon Putin-asiantuntija Andrew Weiss sanoi, että vaikka "kaikki on mahdollista" Venäjällä, yleinen mielipide on siellä vähemmän tärkeä kuin lännessä. Hallinnon todelliset vastustajat ovat joko paenneet tai joutuneet vankilaan, kun Putin on vuorostaan ympäröinyt itsensä uskollisilla henkilöillä.

– Näytä minulle henkilö, joka aikoo puhua Putinille tämän toimistossa ja sanoa, että aikasi on ohi. Kuka kehtaisi tehdä niin?, Weiss sanoo.

Weiss muistuttaa, että Irakin entinen presidentti Saddam Hussein pysyi vallassa yli vuosikymmenen sen jälkeen, kun hän hävisi Persianlahden sodan vuosina 1990–1991.

R.Politik -analyysiyrityksen perustaja Tatjana Stanovaja sanoi, että Putin olisi vaikeuksissa, jos häneltä loppuisi vaihtoehdot konfliktin eskaloimiseksi. Sellaisessa tapauksessa eliitti yrittäisi syrjäyttää Putinin, mutta Stanovaja lisäsi, ettei nyt ole merkkejä samanlaisista vallankaappauksesta, jotka osuivat Neuvostoliittoa johtaneen Nikita Hruštšovin kohdalle vuonna 1964 tai Mihail Gorbatšoville 1991.

– Jos Putin pystyy täyttämään ääneensanomattomat velvollisuutensa eliitille ja väestölle – vakaus, rauha, eläkkeet ja palkat, niin mikään ei uhkaa häntä, Stanovaja arvioi.

Jos Ukraina kykenee työntämään Venäjän asevoimat takaisin Venäjän vanhoille rajoille, Venäjän budjetti ei kestä ja eläkkeet viivästyvät, eliitti lähtisi Stanovajan mukaan liikkeelle.

Korkea eurooppalainen virkamies sanoi, että Putinin pitäisi selkeästi hävitä Ukrainan sota joutuakseen syrjäytetyksi. Hänen seuraajansa ei virkamiehen mukaan todennäköisesti olisi lännen ystävä.

– Emme tule saamaan söpöä liberaalia.