Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä iski Kiovan keskustaan lennokeilla ja osui asuinrakennukseen, sanoo Ukraina

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo, että Kiovaan tehdyillä iskuilla Venäjä pyrkii pitämään yllä uhkaa ja rapauttamaan ukrainalaisten taistelutahtoa.

– Mutta siinä se ei onnistu. Pelko Kremlissä on edelleen todennäköisesti suurempi kuin lännessä, Aaltola kommentoi tänään Helsingissä kirjansa julkaisutapahtumassa.

Hän pitää edelleen todennäköisenä vaihtoehtona, että Ukraina voittaa sodan.

Aaltolan mukaan sodan ja Ukrainan voiton kannalta on todennäköisesti ratkaisevaa, jos Ukraina saa haltuunsa maan eteläosan Venäjän laittomasti itseensä liittämän Krimin laitamilla. Tämä ajaisi Venäjän vaikeaan tilanteeseen.

Iskuissa käytettiin iranilaisia lennokkeja

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoi tänään, että Kiovaa vastaan iskettiin iranilaisilla kamikaze-lennokeilla, kertoi BBC.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan iskuissa on kuollut ainakin kolme ihmistä ja lähes parikymmentä ihmistä on pelastettu lennokin vaurioittamasta rakennuksesta. Rakennus sijaitsee Shevtshenkivskyin alueella kaupungin keskustassa, jonne iskettiin myös viime viikolla.

Kaupungissa kuultiin eri lähteiden mukaan useita räjähdyksiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan ilmasireenit hälyttivät kaupungissa hieman ennen räjähdyksiä, joiden kerrotaan tapahtuneen aamulla puoli seitsemän jälkeen.

Asukkaita on pyydetty pysyttelemään pommisuojissa.

Zelenskyi kirjoitti viestissään Telegramissa, etteivät iskut onnistu murtamaan ukrainalaisia.

– Vihollinen terrorisoi siviiliväestöä koko yön ja aamun. Kamikaze-lennokit ja ohjukset ovat iskeneet ympäri Ukrainaa. Kiovassa iskettiin asuinrakennukseen, hän kirjoitti.

Odessan kuvernööri Maksym Martshenko kertoi Venäjän iskeneen kamikaze-lennokeilla myös Odessaan yön aikana, uutisoi Guardian. Ukrainalaiset onnistuivat hänen mukaansa tuhoamaan kuusi lennokkia ilmassa, eikä kukaan haavoittunut iskuissa.

Sadat alueet Ukrainassa jääneet ilman sähköä

Iskujen jälkeen Venäjä väitti osuneensa "kaikkiin" tähtäämiinsä kohteisiin.

– Venäjän asevoimat ovat iskeneet erittäin tarkoilla ja pitkän kantaman aseilla sotilaallisiin komento- ja valvontalaitoksiin sekä Ukrainan energiajärjestelmiin, Venäjän puolustusministeriö sanoi lausunnossaan AFP:n mukaan.

Ukrainan pääministerin Denys Shmygalin mukaan Venäjän iskut osuivat "kriittisen tärkeään infrastruktuuriin" kolmella alueella Ukrainassa. Niiden seurauksena sadat kaupungit ja kylät jäivät ilman sähköä, hän sanoi.

Shmygalin mukaan Kiovaan iskeneitä lennokkeja oli viisi ja ne vaurioittivat asuinrakennuksen lisäksi kaupungin energiainfrastruktuuria. Iskuja tehtiin myös Dnipropetrovskin sekä Sumyn alueille Itä-Ukrainassa.

Ukrainan hallinto työskentelee vahinkojen korjaamiseksi sekä sähkön palauttamiseksi alueille.

Ei uusia massiivisia iskuja, Putin sanoi aiemmin

Räjähdykset tapahtuivat tasan viikko sen jälkeen, kun Venäjä iski suoraan Kiovan keskustaan ensimmäistä kertaa sodan aikana. Iskuja pidettiin kostona Kertshinsalmen sillan räjähdyksestä Krimin niemimaalla.

Perjantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti Kazakstanissa toimittajille, ettei uusia massiivisia iskuja Ukrainaa vastaan ole toistaiseksi suunnitteilla. Putin väitti niin ikään, ettei Venäjän tavoitteena ole tuhota Ukrainaa.

Putinin mukaan nykyistä osittaista liikekannallepanoa ei myöskään olla laajentamassa.

Brittitiedustelu: Venäjän logistiset ongelmat Ukrainassa pahentuneet

Venäjän joukkojen logistiset ongelmat Ukrainassa ovat luultavasti pahentuneet Kertshinsalmen sillan vaurioiduttua, kerrotaan Britannian tämänpäiväisessä tiedusteluraportissa.

Korjaustyöt sillalla lokakuun alkupuolella tapahtuneen räjähdyksen jäljiltä jatkuvat yhä. Raportin mukaan liikenne sillalla on takkuillut, vaikka silta onkin auki liikenteelle, ja sen läheisyydessä odottaa pitkä jono kuorma-autoja.

Venäjän joukot Etelä-Ukrainassa yrittänevät paikata tilannetta lisäämällä kuljetuksia Mariupolin kautta, raportti arvioi.

Joukkojensa huollossa Venäjä käyttänee jatkossa enemmän myös Zaporizhzhjan aluetta, erityisesti Melitopolin kaupunkia, raportissa sanotaan.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP