Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen entisen Moskovan-suurlähettilään arvio Venäjästä IS:ssä: "He tulevat voimakkaasti varustamaan meidän rajaamme"

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Mikko Hautala arvioi Ilta-Sanomissa, että Suomessa ei ole vielä nähty Venäjän koko reaktiota Suomen Nato-jäsenyyshakemukseen. Suomi jätti hakemuksensa yhtä aikaa Ruotsin kanssa toukokuussa.

– Se, mitä olemme nähneet Venäjän reaktiosta tähän asti, on lyhyt näköala. Venäjän strategista vastausta emme ole vielä nähneet. Se varmasti tulee ennemmin tai myöhemmin. Siinä vaiheessa kun Venäjä kykenee siihen, he tulevat voimakkaasti varustamaan meidän rajaamme, Hautala sanoo lehdelle.

Kun Suomi haki jäsenyyttä, Venäjän huomio oli sekä poliittisesti että sotilaallisesti aloittamassaan hyökkäyssodassa Ukrainassa. Hautala arvioi, että Suomen jäsenyyshakemuksen nopeus yllätti Venäjän.

Hautala toimi suurlähettiläänä Moskovassa vuosina 2016–2020.

Ilta-Sanomien mukaan noina vuosina Hautala tapasi Venäjän presidentti Vladimir Putinin useasti.

Hautalan mukaan tapaamisissa kävi ilmi, että Putinilla oli hyvin vahva näkemys siitä, että Venäjän täytyy palauttaa historiallinen suurvaltarooli, jota länsimaat pyrkivät heikentämään. Tiukatkin keskustelut Suomen ja Venäjän erimielisyyksistä pysyivät suurlähettilään kokemuksen mukaan kunnioittavina.

– Minusta Putin otti Suomen kuitenkin vakavasti, Hautala sanoo lehdelle.

Hautala ei usko Putinin aseman muuttuvan lyhyellä aikavälillä, vaikka häneen kohdistuu kritiikkiä myös Venäjällä. Hautala ei usko myöskään, että Putin alkaisi jarrutella sotaa.

Syyskuusta 2020 Hautala on toiminut Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläänä Washington DC:ssä.