Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin: Osallistun Slush-tapahtumaan, mutta haastattelija vaihtuu

Pääministeri Sanna Marin (sd.) aikoo edelleen osallistua kasvuyritystapahtuma Slushiin, mutta tapahtuma etsii tilaisuuteen uuden haastattelijan. Marin kertoi asiasta STT:lle avustajansa kautta lähettämässään viestissä.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Marinia piti haastatella pääomasijoitusyhtiö Headlinessa työskentelevän Christian Mielen. Marinin puoliso Markus Räikkönen työskentelee samassa yrityksessä sijoittajana.

– Keskusteluun etsitään Slushin puolesta uusi haastattelija, jotta ei synny epäilystä mahdollisesta intressiristiriidasta, Marin toteaa viestissään.

Hän sanoo osallistuvansa Slushiin, koska pitää tapahtumaa Suomen näkökulmasta tärkeänä ja keskustelun teemoja erittäin hyvinä.

Oikeuskanslerilta kannanotto asiaan

Aiemmin tänään Marin oli keskustellut asiaan liittyvistä oikeudellisista näkökohdista oikeuskansleri Tuomas Pöystin kanssa. Oikeuskansleri ei suoraan ottanut kantaa tapahtumaan osallistumiseen, mutta jätti asiaan liittyvän kannanoton.

Siinä muun muassa todetaan, että virkatoimien tasapuolisuuden ja puolueettomuuden vuoksi on syytä välttää tilannetta, jossa ministeri toimisi erityisesti jonkin tietyn yrityksen etujen ajajana. Ministerin puolisoiden osalta on todettu, että puolison omistuksen tai työsuhteen vaikutus esteellisyyteen on arvioitava jokaisessa tilanteessa erikseen.

– Olennaista arvioinnissa on se, ettei luottamus ministerin puolueettomuuteen vaarannu. Esteellisyyden arvioinnissa tulee olla sitä huolellisempi, mitä konkreettisemmin ministerin toiminta kohdistuu erityisesti puolison työnantajaan tai yritykseen, jossa hän on osakkaana, oikeuskansleri toteaa kannanotossaan.

Kannanotossa mainitaan myös, että valtioneuvoston jäsenten tulee arvioida ensisijaisesti itse omaa toimintaansa niin, että luottamus virkatoimien puolueettomuutta ja tasapuolisuutta kohtaan säilyy eikä synny esteellisyystilanteita.

Pöystin mukaan oikeuskanslerin tehtävänä ei ole etukäteen tätä kannanottoa yksityiskohtaisemmin ottaa kantaa osallistumiseen yksittäiseen tapahtumaan.

Marin sanoi eilen arvioivansa vielä osallistumistaan

Vielä eilen pääministeri Marin kertoi arvioivansa vielä osallistumistaan Slushiin. Hän sanoi tuolloin sähköpostissaan, ettei ole katsonut ongelmalliseksi osallistua keskusteluun, koska siinä käsiteltävät teemat ovat yleisiä ja samoja, joista hän on puhunut lukuisissa muissakin tilaisuuksissa. Hän totesi, että osallistumista arvioidaan kuitenkin vielä intressiristiriitanäkökulmasta.

Pääministeri ei eilen vastannut siihen, miten hän päätyi mukaan tapahtumaan, eikä siihen, näkeekö hän eturistiriitaa siinä, että tarjoaa näkyvyyttä puolisonsa työpaikalle. Marin kertoi keskustelleensa osallistumisesta miehensä kanssa ja tavanneensa Christian Mielen aiemmin.

Slush on järjestetty vuodesta 2008 alkaen. Tapahtuman verkkosivujen mukaan paikalle odotetaan tänä vuonna 4 600 kasvuyritysten edustajaa, 2 600 sijoittajaa sekä tuhansittain muita vieraita.

Slush kertoi tänään viestipalvelu Twitterissä, että tapahtuma on loppuunmyyty.