Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluodon kolmosreaktori pysäytettiin ja sähkön hinta pomppasi

Sähkön hinta kääntyi keskiviikkona nopeasti nousuun, kun Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori pysäytettiin. Kolmosreaktorin on määrä alkaa tuottaa sähköä uudelleen lokakuun lopulla, kertoo Teollisuuden Voima verkkosivuillaan.

Olkiluoto 3 on ollut koekäytössä ja tuottanut sähköä valtakunnan verkkoon maaliskuusta alkaen. Syyskuun lopulla sen tuotanto nostettiin ensimmäistä kertaa täyteen noin 1 600 megawattiin.

Olkiluodon poisjäännin lisäksi sähkön hintaa nostivat tyynemmät tuulet, jotka keskiviikkona vähensivät tuulivoiman tuotantoa, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingrid.

Pörssisähkön hinta nousi keskiviikkona aamukymmeneltä 26 senttiin kilowattitunnilta, kun se oli viime viikolta alkaen ollut parin-kolmen sentin vaiheilla ja välillä ollut jo negatiivinen. Torstain vastaisena yönä pörssisähkön hinta laskee uudelleen alle kahden sentin, mutta nousee päivän mittaan vajaaseen kahteenkymmeneen senttiin kilowattitunnilta.

Säännöllisen sähköntuotannon on tarkoitus alkaa Olkiluodon kolmosreaktorissa 14. joulukuuta. Kun se pyörii täydellä teholla, tuottavat Olkiluodon kolme reaktoria yhdessä noin 40 prosenttia Suomen sähköstä.