Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä on jatkanut iskujaan ympäri Ukrainaa – vaurioita energiainfrastruktuuriin, ukrainalaisia kehotetaan säästämään sähköä

Venäjä on jatkanut tänään ilmaiskujaan ympäri Ukrainaa.

Ukrainalaisia kehotetaan rajoittamaan sähkönkäyttöä, koska Venäjän iskut ovat vahingoittaneet pahoin energialaitoksia eri puolilla maata.

Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin mukaan etenkin kulutuspiikin aikaan pitäisi välttää käyttämästä paljon sähköä kuluttavia laitteita. Kulutusta pitäisi vähentää, koska "terroristit jatkavat massiivisia hyökkäyksiä maamme energiainfrastruktuuria vastaan toista päivää peräkkäin", Shmyhal sanoi viestipalvelu Telegramissa.

Energiainfrastruktuuria vaurioitunut monilla alueilla

Iskut ovat aiheuttaneet vakavaa tuhoa energiainfrastruktuuriin Etelä-Ukrainan Mykolajivin ja Odessan alueella sekä Keski-Ukrainan Dnipropetrovskin alueella, kertovat ukrainalaisviranomaiset.

Myös Länsi-Ukrainan Lvivin alueella iskut ovat vaurioittaneet kriittistä infrastruktuuria, kertoo Lvivin kaupungin pormestari Andri Sadovyi.

Pormestarin mukaan osa Lvivistä on räjähdysten jäljiltä ilman sähköä. Hän on kehottanut ihmisiä hakeutumaan suojaan. Hän kehottaa ihmisiä myös hakemaan vettä, koska vesikatkot ovat mahdollisia.

Länsi-Ukrainan Vinnytsjan alueella on ukrainalaismedian mukaan tehty isku, jonka kohteena oli voimalaitos. Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan isku tehtiin lennokeilla.

Venäjällä Ukrainan kaakkoispuolella sijaitsevan Belgorodin alueen kuvernöörin mukaan alueella olisi 2 000 ihmistä sähköttä Ukrainan iskun jäljiltä.

Iskut myös Zaporizhzhjan kaupunkiin jatkuneet

Venäjä tulitti jälleen yöllä myös Zaporizhzhjan kaupunkia. Ukrainan apulaisulkoministerin mukaan kaupungissa on havaittu ainakin 15 räjähdystä. Iskujen kohteina oli hänen mukaansa oppilaitoksia, terveydenhuollon rakennuksia sekä siviilien asuinrakennuksia.

Pelastusviranomaisten mukaan Zaporizhzhjan iskuissa on kuollut ainakin yksi ihminen, kertoo BBC. Viranomaisten mukaan 12 ohjusta iski julkisiin rakennuksiin ja vahingoittuneiden rakennusten joukossa on muun muassa koulu.

Ukraina kertoo lisäksi ampuneensa aamulla alas neljä Venäjän ohjusta. Asiasta uutisoivan BBC:n mukaan kaksi ohjuksista tuhottiin Kiovan alueen yläpuolella.

Myös Venäjän puolustusministeriö on kertonut, että iskuja on jatkettu tänään. Se kuitenkin väittää, että iskuja olisi tehty vain sotilas- ja energiakohteisiin.

Venäjä iski eilen tuhoisasti ohjuksin eri puolille Ukrainaa. Iskuissa kuolleiden määrä on noussut 19:ään, kertoivat Ukrainan pelastusviranomaiset tänään Kyiv Independentin mukaan. Lisäksi yli sata ihmistä haavoittui.

Ohjuksia ammuttiin muun muassa Kiovaan, Dniproon ja Lviviin lähellä Puolan rajaa. Kiovaan iskettiin edellisen kerran heinäkuun lopussa.

Zelenskyi vetosi G7-maihin Ukrainan ilmapuolustuksen parantamiseksi

G7-maat ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelivat tänään Ukrainaan kohdistuneista iskuista.

Zelenskyi pyysi G7-mailta, että nämä tukisivat Ukrainaa maan ilmapuolustuksen kehittämisessä.

Zelenskyi kertoi tiistaina iltapäivällä pitämässään puheessa, että Venäjä oli ampunut maanantain ja tiistain aikana yli sata ohjusta Ukrainaan.

Zelenskyi ehdotti myös kansainvälisten tarkkailijoiden lähettämistä Ukrainan ja Valko-Venäjän väliselle rajalle. Zelenskyin mukaan Venäjä yrittää saada Valko-Venäjää osallistumaan suoraan Ukrainassa käymiinsä sotatoimiin.

Zelenskyi sanoi uskovansa Venäjän presidentti Vladimir Putinin valtakauden olevan lähellä päätöstään, mutta Putinilla on Zelenskyin mukaan edelleen varaa laajentaa sotatoimia.

G7-maat sanoivat yhteisessä lausunnossaan pitävänsä Putinia vastuussa laajoista ilmaiskuista ympäri Ukrainaa.

Myös Valko-Venäjän ilmoitus suunnitelluista yhteisistä alueellisista joukoista Venäjän kanssa oli G7-maiden lausunnon mukaan jälleen osoitus maan osallisuudesta Venäjän käymään sotaan Ukrainassa.

Lausunnossa vakuutettiin jälleen vankkumattoman tuen jatkumista Ukrainalle. Mailta löytyi tukea myös Ukrainalle asettaa itse ehtojaan Venäjän kanssa mahdollisesti tulevaisuudessa käytäviin rauhanneuvotteluihin.

Brittiläisen tiedustelujohtajan mukaan venäläisten varusteet ovat loppumassa

Britannian tiedusteluelimen GCHQ:n johtaja Jeremy Flemingin mukaan Ukrainassa sotivien venäläisjoukkojen varusteet ja sotatarvikkeet ovat loppumassa. Hänen mukaansa tämän asian tiedostavat myös venäläiskomentajat.

Flemingin kommenteista uutisoi muun muassa brittilehti Guardian. Flemingin on määrä kommentoida sotaa ja sen tilannetta myöhemmin tänään julkisessa puheessa, jonka sisällöstä Guardian on jo etukäteen saanut osan tietoonsa.

YK arvioi iskujen siviilikohteisiin aiheuttavan lisää pakolaisuutta Ukrainassa

YK odottaa, että Venäjän iskut Ukrainan siviilikohteisiin aiheuttavat lisää pakolaisuutta etenkin Ukrainan sisällä.

YK:n pakolaisasioiden korkea edustaja Filippo Grandi tuomitsi maanantaiset iskut, jotka olivat Venäjän laajimmat iskut siviilikohteisiin moneen kuukauteen. Iskut tulkittiin kostoksi viikonloppuna Kertshinsalmen siltaa vaurioittaneesta räjähdyksestä.

– Siviilien, talojen, ei-sotilaallisen infrastruktuurin silmitön pommittaminen monissa kaupungeissa ympäri Ukrainaa merkitsee sitä, että sodasta on tulossa kovempi ja vaikeampi siviileille, Grandi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Pelkään, että nämä tapahtumat saavat aikaan lisää pakolaisuutta.

Yli 7,6 miljoonaa ukrainalaista on paennut maasta Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa helmikuussa. Jotkut ovat palanneet sittemmin takaisin Ukrainaan, mutta yli 4,2 miljoonaa on hakenut turvapaikkaa EU-maista. Myös Suomeen on saapunut tuhansia ukrainalaispakolaisia.

Lisäksi lähes seitsemän miljoonaa ukrainalaista on joutunut maan sisäisiksi pakolaisiksi. Grandi arvioi, että uusimmat iskut saavat monet pakenemaan nimenomaan Ukrainan sisällä.

Grandi kuvaili kotinsa jättäneiden tilanteen Ukrainassa olevan jatkuvassa käymistilassa.

– Jotkut lähtevät vain muutamaksi tunniksi paetakseen pommeja ja yrittävät sitten palata kotiin.

Tilanne on kuitenkin vaikeampi, jos iskuissa tuhoutuu paljon keskeistä infrastruktuuria eikä ihmisille riitä enää esimerkiksi lämpöä tai ruokaa.

---

Työryhmä: Minna Pulli, Anssi Rulamo, Sanna Raita-aho, Elias Peltonen, Eeva Nikkilä-Kiipula.

Lähteinä myös uutistoimisto AFP, Nato.