Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Nainen on nainen ja mies on mies", uhoaa tasavuosia täyttävä Putin

Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass kokosi Venäjän presidentti Vladimir Putinin 70-vuotispäivän kunniaksi presidentin näkemyksiä eri aihepiireihin. Jutussa toistetaan muun muassa aiemminkin esillä olleita Putinin vanhoillisia kantoja sukupuolirooleista ja seksuaalivähemmistöjen asemasta. Jutussa käsiteltiin myös Putinin suhteita maailman johtajiin.

Tass korostaa, että Putinin mielestä naisen ei pitäisi joutua miettimään lasten tai uran välillä, vaan molempien pitää olla mahdollisia. Sukupuoliroolien pitää hänestä kuitenkin olla perinteisiä.

– Nainen on nainen ja mies on mies, Putin näkee.

Venäjän presidentti paheksuu ”ei-perinteisten suhteiden propagandaa”. Hän väittää, että Venäjällä ei kuitenkaan ole seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää syrjintää.

Venäjällä on kuitenkin voimassa niin sanottu homopropagandalaki, joka kieltää kaikenlaisista seksuaalivähemmistöistä puhumisen alaikäisille. Kansainvälisesti laki on nähty juuri seksuaalivähemmistöjä vainoavana.

– Kukaan ei sano, että pitää vainota jotain, Putin ajattelee.

Putinista on ”mahdoton hyväksyä”, että muut kuin naisen ja miehen väliset suhteet ovat avoimesti yhteiskunnassa esillä. Tätä hän perustelee, että ”se vaikuttaa nuorten tietoisuuteen”.

Putin on erityisen onnellinen ”voittaessaan itsensä”.

Johtajan tärkeäksi ominaisuudeksi Venäjän presidentti arvioi kyvyn haistella maansa ja kansansa tuntoja. Judossa hän kertoo nuorena oppineensa, että ”jos on luonnetta, tulee tuloksia”.

Hänen ystävilleen asetetut pakotteet eivät hänen mukaansa vaikuta hänen toimintaansa, sillä hänellä ei ole henkilökohtaisia bisnesintressejä. Ystävistään hän ei aio luopua.

Putin pitää tärkeänä hyviä suhteita muihin maailman johtajiin, sillä oikeat suhteet voivat auttaa isojen asioiden ratkaisemisessa.

Hyvät suhteet muihin johtajiin ovat Putinille kuitenkin ennen kaikkea ammatillisia suhteita.

– Politiikassa ei oikeastaan ole ystäviä.

Yksinäisyyttä Venäjän presidentti ei koe. Hän näkee yksinäisyyden ennen kaikkea sisäisenä mielentilana.

– Sellaista tunnetta en koe. Johtajan täytyy osata ottaa etäisyyttä.

Putin tunnustaa olevansa pitkävihainen. Hänen mielestään ihmisten ”pettäminen” on asia, jota hän ei suvaitse.

– Mietin, mitkä ovat (pettäjän) vaikuttimet, mutta en unohda tekoa.

Venäjän presidentti ei pidä selkään taputtelijoista, vaan kunnioittaa ihmisiä, joilla on näkemystä.

– Arvostan ihmisiä, jotka sanovat: ”mielestäni olet väärässä, Vladimir Vladimirovits”.

Juttua korjattu 17.50: Kyseessä oli Tassin juhlakooste ei varsinainen haastattelu.