Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes puolella kotitalouksista on hyvin vähän varaa elinkustannusten nousuun, arvioi Kuluttajaliitto

Lähes puolella kotitalouksista ei ole varaa elinkustannusten nousuun yli sadalla eurolla kuukaudessa ilman, että kotitalous joutuu ahdinkoon, arvioi Kuluttajaliitto teettämänsä kyselyn perusteella. Viidennes kotitalouksista ei kestäisi minkäänlaisia elinkustannuksien, kuten asumisen, elintarvikkeiden tai energian, hinnannousuja.

Vain noin 15 prosenttia kyselyyn vastanneista kotitalouksista kestäisi yli 500 euron elinkustannusten nousun kuukaudessa.

Taloudelliset haasteet korostuvat Kuluttajaliiton mukaan yksinhuoltajien talouksissa, joista noin 30 prosenttia ilmoitti, että maksuvaraa kustannusten nousuun ei ole lainkaan ilman taloudellisen ahdingon vaaraa.

– Kuluttajaliitto on erittäin huolissaan niistä kotitalouksista, joilla ei ole lainkaan tai hyvin pieni taloudellinen liikkumavara elinkustannusten noustessa, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell sanoo tiedotteessa.

Kuluttajaliitto muistuttaa, että kansalaisen pitää olla yhteydessä sosiaalitoimeen, jos hänellä ei ole varaa elämälle välttämättömiin perusasioihin.

Kyselyn toteutti Kuluttajaliiton tilauksesta Aula Research. Siihen vastasi 1 090 ihmistä ympäri Suomen 6.9.–21.9.2022 välisenä aikana.