Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotiliesi kysyi, mitä hammaslääkäri ei ikinä tekisi itse – tässä on viiden kohdan musta lista

Hammaslääkäri Ville Saarenpää listasi Kotilieden jutussa asioita, joita hän ei hampaitaan säästääkseen itse ikinä tekisi. Oletko samaa mieltä listasta?

Ensimmäisenä listalla on sähköpotkulaudalla ajaminen päihtyneenä. Kotiliedessä nostetaan esille se, että sähköpotkulaudoilla tapahtuneet onnettomuudet tuovat työtä sairaalan henkilökunnan lisäksi hammaslääkäreillekin. Yöaikaan päihtyneenä kaatuneet sähköpotkulautailijat eivät ole harvinainen näky Saarenpään vastaanotolla.

– Yleensä kaatuminen on tapahtunut niin, että mennään kasvot edellä asfalttiin. Silloin etuhampaat voivat irrota kokonaan tai mennä palasiksi, jolloin ne voidaan joutua poistamaan, Saarenpää muistuttaa jutussa.

Toinen kohta mustalla listalla on tupakointi ja nuuskaaminen.

Saarenpää kertoo, ettei ole koskaan itse tupakoinut, eikä suosittele sitä kenellekään. Tupakanpoltto vauhdittaa tulehdusten syntymistä limakalvoissa ja lisää riskiä suusyöpään sairastumiselle.

Myös nuuskaaminen saa Kotiliedessä hammaslääkärin tuomion.

– Nuuskassa on pitkälti vastaava cocktail kaikenlaisia myrkkyjä ja raskasmetalleja kuin tupakassakin. Limakalvosta tulee epätasainen siinä kohtaa, missä nuuskaa pidetään.

Käytätkö hampaitasi esimerkiksi pullon avaamiseen tai siimalangan katkomiseen? Saarenpään listalla kolmas kohta on hampaiden käyttö työkaluina.

Saarenpään mukaan hampaita ei pitäisi käyttää mihinkään muuhun kuin ruoan pureskeluun.

Kieltolistan neljäs kohta Saarenpäällä on energiajuomien juominen. Saarenpää kertoo Kotiliedessä, että jos nuorella potilaalla on erittäin reikiintyneet ja huonokuntoiset hampaat, hän epäilee usein energiajuomia.

Saarenpää ei itse joisi energiajuomia edes harvakseltaan.

– Niistä ei ole mitään hyötyä. Jos haluaa kofeiinia, niin juo mieluummin vaikka kahvia.

Viimeinen kohta mustalla listalla on limujen juominen ja sokerin lisääminen kahviin. Saarenpää sanoo välttävänsä lisättyä sokeria viimeiseen asti.

Hammaslääkäri ei käytä kahvissa sokeria, ja ruoanlaitossakin ani harvoin. Sokerit aiheuttavat suussa happohyökkäyksen, mikä heikentää hampaan kiillettä.