Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA ja Etelä-Korea ampuivat ohjuksia mereen vastauksena Pohjois-Korean ohjuslaukaisulle

Etelä-Korea ja Yhdysvallat ovat ampuneet neljä ohjusta Japaninmereen, kertoi Etelä-Korean asevoimat keskiviikkona uutistoimisto Yonhapin mukaan. Yhdysvallat ja Etelä-Korea ampuivat kukin kaksi ATACMS-ohjusta määriteltyihin kohteisiinsa merellä.

Ohjukset ammuttiin Etelä-Korean asevoimien mukaan vastalauseena Pohjois-Korean tiistaiselle ballistisen ohjuksen laukaisulle. Pohjois-Korea laukaisi ensi kertaa viiteen vuoteen ohjuksen Japanin yli.

Sekä Japani, Etelä-Korea että Yhdysvallat tuomitsivat Pohjois-Korean ohjuslaukaisun, jonka johdosta Japanin pohjoisosiin ehdittiin antaa väestölle suojautumiskehotus. Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol kutsui sitä provokaatioksi ja lupasi tiukan vastauksen. Tiistaina Etelä-Korean ja Yhdysvaltain hävittäjät järjestivät jo harjoituksen Keltaisellamerellä.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi laukaisun ja kuvaili sitä "eskalaatioksi".

Pohjois-Korea on testannut ohjuksia tiheään tahtiin viime aikoina. Viimeisimmät laukaisut on tulkittu reaktioksi Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Japanin viimeaikaisiin sotaharjoituksiin alueella. Maan on varoitettu myös valmistelevan ydinkoetta.

Etelä-Korea pahoitteli nolosti päättynyttä ohjuslaukaisuaan

Etelä-Korean armeija on pyytänyt anteeksi tiistaista epäonnistunutta ohjuskoettaan, jossa Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisessä sotaharjoituksessa ammuttu lyhyen kantaman ballistinen ohjus ajautui epänormaalille lentoradalle ja syöksyi maahan Etelä-Korean omalla maa-alueella. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Guardian.

Lähelle rannikkokaupunki Gangneungia pudonnut ohjus säikäytti paikalliset asukkaat. Vaikka ammuttu ohjus ei räjähtänyt, melu ja sitä seurannut tulipalo saivat mediatietojen mukaan osan Gangneungin asukkaista uskomaan, että Pohjois-Korea oli tehnyt hyökkäyksen.

Henkilövahinkoja ohjuskokeesta ei kuitenkaan raportoitu.