Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valekansanäänestysten alueet Ukrainassa liitetään huomenna Venäjään, kertoo Kreml – Niinistö ja Marin tuomitsevat

Neljä Venäjän miehittämää ukrainalaisaluetta tullaan liittämään virallisesti osaksi Venäjää huomenna, kertoo Kremlin edustaja Dmitri Peskov. Alueilla pidettiin toissa päivänä päättyneet valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

"Kansanäänestysten" virallisten mutta valheellisten tulosten mukaan reilusti yli 90 prosenttia äänestäneistä olisi kannattanut eroa Ukrainasta.

Peskovin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää huomisessa tilaisuudessa merkittävän linjapuheen.

Tapahtuman edellä presidentti antautui muistelemaan Neuvostoliittoa.

– Riittää, kun katsotaan, mitä tapahtuu nyt Venäjän ja Ukrainan välillä ja mitä tapahtuu joidenkin entisten neuvostotasavaltojen rajoilla. Kaikki tämä on tietenkin seurausta Neuvostoliiton romahduksesta, Putin sanoi televisioidussa kokouksessa, jossa hän tapasi entisten neuvostotasavaltojen tiedustelupäälliköitä.

Peskov kertoi uutistoimisto Itar-Tassin haastattelussa, että Putin tulee niin ikään tapaamaan Venäjän nimittämät Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueiden johtajat huomenna Moskovassa.

Hersonin nukkehallitsija Kirill Stremousov laittoi jo myöhään keskiviikkona sosiaaliseen mediaan yhteiskuvan kaikista neljästä miehitettyjen alueiden johtajasta kertoen, että nelikko on saapunut Moskovaan.

Länsimaat ovat tuominneet äänestykset valheellisina, eivätkä tunnusta niiden tuloksia.

Venäjä liitti itseensä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan kahdeksan vuotta sitten.

Niinistö ja Marin tuomitsevat liitoshankkeet ja valekansanäänestykset

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) tuomitsevat tiukin sanoin sekä Venäjän aikeet liittää itseensä miehitettyjä osia Ukrainasta että alueilla järjestetyt valekansanäänestykset.

Niinistö toteaa, että niin sanotut kansanäänestykset eivät muuta Ukrainan rajoja tai karttaa.

– Sanon tämän uudestaan: Ukrainan suvereenisuus ja alue on jakamaton ja loukkaamaton. Suomi ei tunnusta laittomien kansanäänestysten tai alueliitosten tuloksia, Niinistö tviittaa.

Viesti on sama myös Marinilla.

– Suomi tuomitsee jyrkimmin mahdollisin sanoin kaikki Venäjän yritykset liittää itseensä Ukrainalle kuuluvia alueita. Venäjän laittomia valekansanäänestyksiä ei tulla ikinä tunnustamaan, Marin kirjoittaa tviitissään.

Ukrainan joukot etenevät Harkovassa ja Donetskissa

Ukraina on kehottanut länsimaita kiristämään pakotteita ja lisäämään asetoimituksia Ukrainalle valekansanäänestysten vuoksi.

– Ukraina ei voi sallia, eikä tule sallimaan mitään Venäjän yrityksiä minkään maamme osan valtaamisesta, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan myöhään keskiviikkona.

Venäjän miehittämät neljä aluetta muodostavat tärkeän maakäytävän Venäjän ja Krimin niemimaan välille. Krimin niemimaa ja neljä valekansanäänestysaluetta muodostavat yhteensä noin viidenneksen Ukrainan maa-alasta.

Ukrainan joukot ovat viime aikoina edenneet Harkovan itäosassa ja vallanneet alueita Donetskissa. Sotaa tarkkailevien asiantuntijoiden mukaan ukrainalaiset saattavat pian vallata Lymanin kaupungin.

– Vihollinen yrittää jatkuvasti piirittää kaupungin. Tällä hetkellä yksikkömme ovat onnistuneet torjumaan hyökkäykset, sanoi Venäjän miehityshallintoon kuuluva Aleksei Nikonorov Venäjän valtiontelevision haastattelussa.

Ukrainan torstaisen ilmoituksen mukaan Venäjän ilmaiskuissa eri puolilla rintamalinjaa oli kuollut toistakymmentä siviiliä.