Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vallatut Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja ovat pyytäneet Putinilta liittymistä Venäjään

Ukrainalle kuuluvan Luhanskin alueen Venäjän tukema nukkejohtaja Leonid Pasetshnik esitti keskiviikkona presidentti Vladimir Putinille pyynnön alueen liittämisestä Venäjään. Hieman myöhemmin samansisältöisen pyynnön kertoi esittäneensä myös eteläisen Hersonin alueen Venäjä-mielinen johtaja Vladimir Saldo.

Venäjän asettama Zaporizhzhjan alueen johtaja Vladimir Rogov liittyi niin ikään liittymistä pyytäneiden joukkoon.

– Ottaen huomioon tasavallan väestön päätöksen kansanäänestyksessä, pyydämme teitä harkitsemaan Luhanskin kansantasavallan liittämistä osaksi Venäjän federaatiota, Pasetshnikin lausunnossa sanottiin.

Saldo oli omassa lausunnossaan runollisempi.

– Kansalaisemme tekivät historiallisen päätöksen ja päättivät liittyä osaksi Venäjän federaation monikansallista väestöä, missä kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia keskenään ja lain edessä, Saldo sanoi sosiaalisessa mediassa julkaistussa lausunnossaan.

Kaikkiaan neljällä Venäjän osin miehittämällä Ukrainan alueella järjestettiin eilen päättyneet valekansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

Valekansanäänestysten viralliset mutta valheelliset tulokset näyttävät odotetusti valtaisaa kannatusta Venäjään liittymiselle. Donetskissa Venäjä-mieliset paikallisviranomaiset väittävät äänestäjistä yli 99 prosentin kannattaneen alueen liittämistä Venäjään.

Zaporizhzhjassa luvun väitettiin olevan yli 93 prosenttia, Hersonissa yli 87 prosenttia ja Luhanskissa yli 98 prosenttia. Tuloksista kertovat venäläiset uutistoimistot, joiden lähteenä ovat vallattujen alueiden viranomaiset.

EU: Venäjän miehittämien alueiden "kansanäänestykset" ovat laittomia

EU on luonnehtinut "kansanäänestyksiä" laittomiksi ja tuloksia väärennetyiksi.

– Tämä on jälleen yksi Ukrainan suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden loukkaus, mihin liittyvät järjestelmälliset ihmisoikeuksien loukkaukset, sanoi unionin ulkosuhteista vastaava Josep Borrell.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz puolestaan sanoi puhelinkeskustelussa Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, ettei Saksa "koskaan tunnusta huijauskansanäänestysten tuloksia".

Scholz oli myös sanonut Saksan edelleen tukevan Ukrainaa tämän puolustaessa suvereniteettiaan ja alueellista koskemattomuuttaan. Tuki sisältää muun muassa asetoimitukset, kertoi BBC.

Ukraina vaatii länsimaita kiristämään Venäjän pakotteita

Ukraina vaatii länsimaita kiristämään edelleen Venäjän pakotteita ja lisäämään välittömästi sotilasapuaan Ukrainalle Venäjän miehitetyillä alueilla järjestämien valekansanäänestysten takia.

– Ukraina kehottaa EU:ta, Natoa ja G7-maita välittömästi lisäämään Venäjän painostamista, mihin kuuluvat myös uudet, tiukat pakotteet. Samalla sotilasapua Ukrainalle tulisi merkittävästi lisätä, sanottiin Ukrainan ulkoministeriön lausunnossa.

Ukrainan sotilasavun toivelistalla olivat "tankit, hävittäjät, panssariautot, pitkän kantaman tykit sekä ilmatorjunta- ja ohjuspuolustuskalusto".

Ukrainan presidentti Zelenskyi sanoi jo tiistaina YK:n turvallisuusneuvostolle, että Ukraina ei aio neuvotella Venäjän kanssa kansanäänestysten jälkeen. Presidentti kertoi videoviestin välityksellä, että Venäjän järjestämät näennäisäänestykset tarkoittavat sitä, ettei Ukrainalla ole mitään puhuttavaa Venäjän nykyisen presidentin kanssa.

Telegramissa julkaisemallaan videolla Zelenskyi vannoi, että Ukraina puolustaa kansalaisiaan Venäjän valtaamilla alueilla, myös Krimillä.

Venäjä teki ohjusiskuja Harkovaan

Ukrainassa Venäjän ohjusiskut Harkovaan keskiviikon vastaisena yönä katkaisivat sähköt yli 18 000 kotitaloudelta Harkovasta ja sen ympäristöstä, kertoivat paikallisviranomaiset.

Viranomaisten mukaan Venäjä käytti iskuissa S-300-ilmatorjuntaohjuksia. Länsimaiden mukaan Venäjällä ei ole riittävästi maataisteluihin tarkoitettuja ohjuksia jäljellä, joten se joutuu käyttämään ilmatorjuntaohjuksia.

Ohjusiskun ei kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja, mutta se tuhosi täysin sähkömuuntamon ja vahingoitti rautatien ratapihaa ja toimistotiloja.

Viikko sitten Venäjä iski niin ikään Harkovassa rahtiliikenteeseen käytettävään ratapihaan ja sen lähellä sijaitseviin asuintaloihin.