Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalaislehti: CIA varoitti jo kesällä mahdollisista kaasuputki-iskuista – "Tärkeydestään huolimatta niitä ei ole juurikaan suojattu"

Saksalaislehti Spiegelin tietojen mukaan Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA olisi varoittanut Saksan liittohallitusta jo kesällä mahdollisista iskuista Nord Stream -kaasuputkiin. Useat asiaa tuntevat ihmiset ovat lehden mukaan varmistaneet tiedon.

Sotilasviranomaisten keskuudessa mahdollisten hyökkäysten uhka on ollut huolena jo ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa helmikuun lopulla. Sotilasliitto Naton jäsenet ovat toistuvasti nostaneet esille venäläisalusten epäilyttäviä toimia merenalaisen verkoston yllä.

– Maailmanlaajuiset merenalaiset verkostot ovat äärimmäisen tärkeitä paitsi energiantoimituksille myös internetin vakaudelle. Tärkeydestään huolimatta niitä ei ole juurikaan suojattu hyökkäyksiä tai sabotaasia vastaan, sanoo Saksan puolustusvoimien korkea-arvoinen edustaja Spiegelin mukaan.

Turvallisuusviranomaisten mukaan tällaista hyökkäystä voitaisiin odottaa vain valtiolliselta toimijalta. On kuitenkin epäselvää, voisivatko Itä-Euroopassa sotivat Venäjä tai Ukraina olla iskun takana.

Lehden mukaan venäläisjoukkojen on kerrottu olevan kykeneväisiä tällaisen operaation toteuttamiseen. Selkeää poliittista intressiä ei kuitenkaan ole näkösällä, joskin Venäjä voisi syyttää iskusta muita.

Spiegelissä arvioidaan, että vaikka Ukraina voisi olla kiinnostunut Venäjältä tulevien energiatoimitusten katkeamisesta, poliittiset haitat olisivat kuitenkin mittavat. Lisäksi ukrainalaisjoukkojen ei lehden mukaan uskota kykenevän tämänkaltaisiin iskuihin.

Useat eurooppalaiset johtajat ovat arvioineet vuotojen olleen tarkoituksellisesta toiminnasta johtuvia.