Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henriksson ja Andersson tyrmäävät perussuomalaisten kieliohjelman – "Haluaako perussuomalaiset tehdä Suomesta yksikielisen maan?"

RKP:n ja vasemmistoliiton puheenjohtajat kritisoivat perussuomalaisten toistamaa vaatimusta pakollisten ruotsin kielen opintojen poistosta.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) huomauttaa, että perussuomalaisten maanantaina julkaisemassa kielipoliittisessa ohjelmassa näkyy vahva Suomalaisuuden liiton kädenjälki. Julkistustilaisuudessa ohjelmaa oli esittelemässä liiton puheenjohtaja Ilmari Rostila.

– Onko tässä tähtäimessä se, että pitkässä juoksussa perussuomalaiset haluaa tehdä Suomesta yksikielisen maan? Henriksson kysyy.

Perussuomalaiset vaati ohjelmassaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua perustuslain takaamista kielellisistä oikeuksista. Puolue syyttää pakollisia ruotsin opintoja ja kaksikielisyyden ihannetta muun muassa suomenkielisten syyllistämisestä ja minäkuvan häiritsemisestä.

Silta Pohjolaan

RKP:n johtaja kertoo saaneensa oman puolueensa kentältä palautetta, jossa kummastellaan vastakkainasettelujen rakentamista eri ihmisryhmien välille kriisiajan keskellä.

Henriksson sanoo, että ruotsin kieli on ollut Suomelle historiallisesti tärkeä ja myös silta Pohjoismaihin, joita hän pitää Suomelle keskeisenä viiteryhmänä. Hän toivoisikin keskustelua siitä, miten ruotsin kielen oppimista voitaisiin tehostaa.

– Näen, että pohjoismaista yhteistyötä tullaan vielä syventämään. Se puhuu sen puolesta, ettei tarvita vähemmän ruotsin kielen taitoa, vaan on suomalaisille ja Suomelle hyödyksi, että suomalaiset ymmärtävät ainakin jotain ruotsin kielestä.

Myös opetusministeri Li Andersson (vas.) otti kantaa asiasta syntyneeseen keskusteluun. Hänen mukaansa maan molempien virallisten kielten opiskelu koulussa on osa yleissivistystä. Hän katsoo, että Suomea ja suomalaisuutta yritetään määritellä joksikin, mitä se ei ole koskaan ollut.

– Kaksikielisyys on todellisuutta, vaikka se ei jokaisen arjessa näkyisikään, Andersson kirjoitti Twitterissä.