Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ISW: Venäjä saattaa pakkovärvätä ukrainalaisia siviilejä miehitetyillä alueilla – iranilaisia kouluttajia kuollut mahdollisesti Ukrainan lennokki-iskussa

Venäjä yrittää "viestittää" tiensä ulos kohtaamistaan ongelmista "osittaisen" liikekannallepanon toteuttamisessa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) maanantaisessa raportissaan.

Venäjän hallinnon kertomukset tuskin tyynnyttävät venäläisiä, jotka kykenevät näkemään liikekannallepanoon liittyvät virheet ympärillään. Presidentti Vladimir Putinin on korjattava, tai vaikutettava siltä että hän korjaisi, 11 aika vyöhykkeelle levittäytyvään liikekannallepanoon liittyvän byrokratian ja samalla saatava se tukemaan asetettuja kiintiöitä värvättävistä. ISW:n mukaan nämä ehdot sulkevat toisensa pois näin lyhyessä ajassa.

Suunnitelmissa voi olla Venäjän rajojen sulkeminen "muodollisesti" tai taisteluikäisten miesten liikkumisen rajoittaminen liikekannallepanon helpottamiseksi.

Venäjä luultavasti aikoo liittää Ukrainassa miehittämänsä alueet itseensä lauantaina 1. lokakuuta, kun Venäjän tavallinen asevelvollisuuskierto alkaa. Venäjä saattaa pakottaa ukrainan kansalaisia joukkoihinsa taistelemaan näennäisesti liitetyillä alueilla. ISW on aiemin arvioinut, että mahdollinen Putinin motiivi liikekannallepanon määräämiselle on juurikin ollut ukrainalaisten siviilien pakkovärvääminen, joka ei kuitenkaan täytä liikekannallepanoon liittyvän laillisia kriteerejä – tuskin yhtäkään niistä.

Jopa pätevästi toteutettu liikekannallepano ei todennäköisesti tuottaisi Venäjälle merkittävää taisteluvoimaa Ukrainaan lähitulevaisuudessa, raportissa sanotaan.

Raportin mukaan Ukrainan asevoimat ovat jatkaneet etenemistä Lymanin pohjoispuolella ja Oskil-joen itärannalla. Ukrainan joukot ovat iskeneet jatkuvasti Venäjän joukkojen viestiyhteyslinjoihin osana etelässä käynnissä olevan vastahyökkäyksen häirintäoperaatioita.

Venäjän joukot ovat jatkaneet omia hyökkäyksiään Bahmutin ympärillä ja Donetskin kaupungin länsipuolella.

Vahvistamattomien raporttien mukaan Ukrainan joukot ovat saattaneet tuhota venäläisen lennokkien ohjaus- ja koulutuskeskuksen, josta suunnattiin lennokki-iskuja Ukrainaa vastaan. Iskussa on saattanut kuolla iranilaisia kouluttajia.

Ukrainalaisen toimittajan Andrii Tsapienkon mukaan Ukraina kosti Odessan satamakaupunkiin tehdyt lennokki-iskut iskemällä venäläiseen keskukseen Tsulakivkassa Hersonin alueella maanantaina. Tsapienko väittää iskuissa kuolleen "neljä tusinaa" venäläisiä joukkoja ja kaksi tusinaa iranialaisia kouluttajia, jotka opettivat venäläisjoukkoja käyttämään iranilaisvalmisteisia lennokkeja. ISW ei ole voinut vahvistaa itsenäisesti Tsapienkon väitteitä, eivätkä Ukrainan hallituksen lähteet ole kertoneet iskusta kyseiseen keskukseen.