Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallituspuolueet eivät ole päässeet sopuun 0,7:n hoitajamitoituksen siirtämisestä – vasemmistoliitto vastustaa rahoituksen lykkäämistä

Hallituspuolueet eivät ole päässeet sopuun siitä, pitäisikö hoitajamitoituksen kiristämistä siirtää vai ei. Asialla alkaa olla kiire, sillä perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) on vastattava keskiviikkona opposition välikysymykseen vanhuspalveluiden tilanteesta.

Hallituslähteistä luonnehditaan välikysymysvastausta henkiseksi aikarajaksi, johon mennessä päätös on tehtävä. Hallituksen sote-ministeriryhmä jatkaa neuvotteluja asiasta tiistaina.

Ainakin vasemmistoliitto on vastustanut 0,7:n hoitajamitoituksen voimaantulon siirtämistä. Vasemmistoliitosta kerrotaan, että tavoitteessa pysyminen ja rahoitus on puolueelle kynnyskysymys.

– Kaikkein tärkeintä on, että hoitajamitoitus paranee, 0,7:n tavoitteesta ei tingitä, eikä ainakaan jo luvattua rahoitusta lähdetä vetämään takaisin, vasemmistoliitosta sanotaan STT:lle.

Myöhään maanantai-iltana vasemmistoliitosta viestitettiin, että keskusteluissa on ollut esimerkiksi erilaisia mitoituksen voimaantulon porrastusmalleja, joihin puolueessa suhtaudutaan suopeasti. Rahoituksen lykkäämistä puolueessa kuitenkin vastustetaan.

Lindén on julkisuudessa ehdottanut, että tiukentamista porrastettaisiin esimerkiksi vuodella siten, että ensi keväänä se olisi 0,65 ja siitä vuoden kuluttua vähintään 0,7 hoitajaa asiakasta kohden.

Hoitajamitoituksen on ollut määrä nousta jo huhtikuussa vähintään 0,7 työntekijään asiakasta kohden. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mielestä tavoitteesta olisi joustettava, koska hoitajia ei käytännössä ole siihen mennessä riittävästi.

Ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaa sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti hoivakodissa pitäisi olla seitsemän hoitajaa. Ympärivuorokautisessa hoidossa tehdään yleisesti kolmea vuoroa ja hoidettavat tarvitsevat hoitoa kaikkina vuorokaudenaikoina joka päivä.

Tällä hetkellä hoivakodeissa pitää olla kuusi hoitajaa kymmentä hoidettavaa vanhusta kohden.

Vähintään vuosi

THL on arvioinut, että lisäaikaa tarvitaan vähintään vuosi, jotta hoitajien saatavuutta ehditään parantaa, esimerkiksi koulutuspaikkoja lisäämällä.

Hallitus päätti budjettiriihessä 2 500 hoiva-avustajan kouluttamisesta, ja myös lähihoitajien ja sairaanhoitajien koulutusta on lisätty merkittävästi.

Lindén on sanonut, että jos valvova viranomainen hyväksyisi sen, että koko vuosi olisi ensi vuonna aikaa päästä 0,7:ään, niin ehkä mitoitusta ei tarvitsisi porrastaa ollenkaan.

Laki tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksiköiden sitovasta henkilöstömitoituksesta tuli voimaan vuonna 2020. Mitoitus on kiristynyt asteittain.