Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Liikekannallepano voi vaikuttaa ikävästi länsiyrityksiin, joilla on yhä työntekijöitä Venäjällä

Venäjällä toimii yhä joitakin suomalaisia yrityksiä, joiden työntekijöitä liikekannallepano voi mahdollisesti koskea, kertoo Yle.

Liikekannallepanosta annettu laki velvoittaa yrityksiä auttamaan sen toimeenpanossa viranomaisia. Tästä syystä se voi Ylen mukaan vaikuttaa ikävästi länsiyrityksiin, joilla on yhä työntekijöitä Venäjällä.

Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Harri Ohra-aho kertoo Ylelle, että käytännössä yritysten on autettava antamalla tietoja henkilöstöstä sotilaskomissariaateille, jotka vastaavat armeijaan värväyksistä

Määräys palvelukseen astumisesta on annettava henkilökohtaisesti. Lain mukaan yritysten olisi siis annettava tietoja työntekijöistään, joita viranomaiset eivät olisi tavoittaneet kotoaan.

– Tämä liittyy nimenomaan henkilöstöön, ei siihen, että yritys laajemmin rupeaisi tukemaan (liikekannallepanoa), Ohra-aho sanoo Ylen haastattelussa.

Suomalaisia suuryhtiöitä Venäjällä ja Ukrainassa edustavan East Officen toimitusjohtaja Lauri Veijalainen kertoo Ylelle, että joidenkin pohjoismaalaisten yhtiöiden henkilöstöstä jotkut ovat jo saaneet määräyksen astua palvelukseen.

Fortumin Suomen mediasuhteista vastaava Mark Autio kommentoi Ylelle, että ainakaan hänelle ei ole kantautunut mitään tietoa sellaisesta, että työntekijöitä olisi käyty hakemassa palvelukseen.