Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iranin mielenosoituksissa on kuollut kymmeniä ja satoja pidätetty – joukossa 11 toimittajaa

Iranin presidentti Ebrahim Raisi sanoi lauantaina ryhtyvänsä toimiin mielenosoittajia vastaan. Hallinnon vastaiset protestit ovat jatkuneet maassa jo yli viikon.

Raisin mielestä protesteissa on kyse mellakoista, ja Iranin täytyy hänen mukaansa "käsitellä päättäväisesti niitä, jotka vastustavat maan turvallisuutta ja rauhaa", kertoi BBC.

Iranin poliisi kertoi lauantaina pidättäneensä 740 mielenosoittajaa, joista 60 on naisia, raportoi iranilainen uutistoimisto Tasnim. Luvussa on mukana pelkästään Guilanin provinssissa tapahtuneet pidätykset reilun viikon ajalta.

Mielenosoituksia on kuitenkin järjestetty useissa Iranin suurissa kaupungeissa, joten kokonaisluku lienee huomattavasti suurempi tuhansien ihmisten osallistuttua mielenilmauksiin.

Mielenosoitukset alkoivat Iranin viranomaisten ilmoitettua 22-vuotiaan kurdinaisen kuolleen sen jälkeen, kun tämä oli pidätetty väärin puetun hijabin takia. Presidentin mukaan kuolema tutkitaan, kun taas Iranin sisäministeri Ahmad Vahidi on väittänyt, ettei naista ollut lyöty.

Norjalainen Iran Human Rights (IHR)-kansalaisjärjestö kertoi perjantaina, että mielenosoituksissa on kuollut jo ainakin 50 ihmistä. Iranin valtion mediassa puhuttiin lauantaina 35 kuolemantapauksesta.

Protesteihin vastattu kovin ottein

Iranin hallitus on vastannut mielenosoituksiin kovin ottein. Perjantai-illan mielenosoituksista kuvatuissa videomateriaaleissa kansalliset turvallisuusjoukot ampuvat kohti aseettomia mielenosoittajia Piranshahrin, Mahabadin ja Urmian kaupungeissa. IHR:n jakamassa videossa univormuun pukeutunut turvallisuusjoukkojen jäsen ampuu rynnäkkökiväärillä kohti mielenosoittajia Shahr-e Reyssä pääkaupunki Teheranin etelälaidalla.

Turvallisuusjoukot ovat pidättäneet mielenosoittajien lisäksi myös toimittajia. Yhdysvaltalaisen toimittajia suojelevan Committee to Protect Journalists -järjestön mukaan kuluneella viikolla on pidätetty 11 toimittajaa.

Iranin viranomaiset ovat mielenosoitusten takia rajoittaneet internetin käyttöä ja estäneet sosiaalisen median pikaviestipalveluiden käytön.