Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lääkäriä syytetään kuolemantuottamuksesta Kuopiossa – tähystykseen saapunut potilas kuoli harvinaisen komplikaation jälkeen

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa puitiin torstaina tapausta, jossa lääkäri oli syyttäjän mukaan huolimattomuudellaan aiheuttanut potilaan kuoleman Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuonna 2017.

Iäkäs naispotilas saapui sairaalaan mahalaukun tähystykseen. Hän kuoli mahalaukun puhkeaman jälkeen.

Syyttäjän mukaan lääkäri oli antanut mahalaukun tähystyksen kokemattoman lääketieteen opiskelijan tehtäväksi ja laiminlyönyt vatsaelinkirurgin konsultoimisen todetessaan mahalaukun puhkeaman.

Syyttäjän mukaan lääkärin ei olisi pitänyt ryhtyä sulkemaan mahalaukun puhkeamaa hakasilla eli klipseillä tähystyksessä. Hänen olisi tullut lopettaa puhkeaman sulkuyritys viimeistään siinä vaiheessa, kun potilaan terveydentila oli heikentynyt, syyttäjä katsoo.

Potilas siirrettiin teho-osastolle, missä hän kuoli elvytyksestä huolimatta.

Syyttäjä vaatii lääkärille ankaraa sakkorangaistusta kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Potilaan omaisten mielestä lääkäri olisi tuomittava törkeästä kuolemantuottamuksesta. He vaativat miehelle kahdeksan kuukauden ehdollista vankeutta.

Lääkäri sanoo luulleensa vauriota haavaumaksi

Lääkäri kiistää syyttäjän ja omaisten rangaistusvaatimukset. Kirjallisessa vastauksessaan oikeudelle hän sanoo, ettei toiminut tilanteessa huolimattomasti tai törkeän huolimattomasti.

Lääkäri sanoo luulleensa mahalaukun puhkeamaksi osoittautunutta kohtaa ainoastaan haavaumaksi ja toimineensa tavalla, joka olisi siinä tapauksessa ollut oikea.

Tähystyksen suorittamisen aloittanut lääketieteen opiskelija oli lääkärin mukaan kertonut seuranneensa aiemmin tähystyksen sekä suorittaneensa virtsarakon tähystyksiä.

– Tämän perusteella käsitykseni oli, että hänellä olisi ollut vaadittava kokemus mahalaukun tähystyksen suorittamiseksi, lääkäri sanoo vastauksessaan.

Lääkäri kertoo ohjeistaneensa opiskelijaa etenemään hitaasti ja varovaisesti.

– Hän ei toiminut ohjeideni mukaan, joten siirryin hyvin nopeasti jatkamaan itse tähystystä, lääkäri sanoo.

Mahalaukun tähystys tavanomainen toimenpide

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin mielestä hoitohenkilöstön ei voida katsoa aiheuttaneen potilaan kuolemaa.

Sairaanhoitopiirin mukaan lääkäri oli pitänyt todettua vauriota aluksi perustellusti mahalaukun haavaumana ja toiminut sen mukaisesti. Oletettu haavauma oli piirin mukaan paljastunut puhkeamaksi vasta tähystyksen jälkeen kuvien perusteella.

Sairaanhoitopiiri kertoo mahalaukun tähystyksen olevan hyvin tavanomainen toimenpide, joita tehdään sairaanhoitopiirissä noin 20 päivässä. Mahalaukun puhkeama on toimenpiteeseen liittyen hyvin harvinainen komplikaatio, piiri sanoo.

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomion marraskuussa.