Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vankiloissa työskentelevät saavat yhä enemmän uhkauksia, kertoo Rikosseuraamuslaitos

Vankiloissa ja muissa Rikosseuraamuslaitoksen työpaikoissa työskentelevät joutuvat yhä useammin tappouhkausten sekä muun uhkailun ja väkivallan kohteeksi, kertoo Rikosseuraamuslaitos.

Viime vuonna ja tämän vuoden alkupuolella henkilökuntaan on Rikosseuraamuslaitoksen mukaan kohdistunut paljon syyttelyä, asiatonta kielenkäyttöä ja sanallista uhkailua. Lisäksi valvontahenkilökunta kohtaa työssään fyysistä vastarintaa, kuten potkimista, sylkemistä ja tönimistä.

– Ilmoitusmäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa vuosia. Keskeistä on hahmottaa, millaisia uhkatilanteet tyypillisesti ovat, mistä ne johtuvat ja kuinka niitä voidaan ennalta ehkäistä, sanoo Rikosseuraamuslaitoksen työsuojelupäällikkö Petri Nurmi tiedotteessa.

Uhka- ja väkivaltatilanteet tulevat työnantajan tietoon uhkailmoituksista ja asiakastietojärjestelmien ilmoituksista. Joukossa on lieviä tapauksia, mutta myös esimerkiksi tappouhkauksia ja maalittamista. Viiden vuoden aikana uhka- ja vaaratilanteet ovat lisääntyneet merkittävästi.

Uhkauksia esitetään muun muassa kirjeitse, sosiaalisessa mediassa, kasvotusten ja puhelimitse. Toisinaan painostus ja vainoaminen saattavat alkaa esimerkiksi kaveripyynnöllä Facebookissa.

Esimiehiä kehotetaan puuttumaan

Rikosseuraamuslaitoksen tuoreimmassa tarkastelussa ovat viime vuoden ja kuluvan vuoden tammi-huhtikuun uhkailmoitukset. Tällä ajanjaksolla uhkatilanteita oli ilmoitusten perusteella yhteensä 73. Uhkailmoituksista 16 koski väkivaltaa.

Useissa uhkatilanteissa virkamiehellä on ollut alle vuoden työkokemus rikosseuraamusalalta, joissain tapauksissa jopa alle kuukausi. Valvontahenkilöstö on joutunut väkivallan tai sen uhan kohteeksi myös työskennellessään yksin.

Rikosseuraamuslaitoksen operatiivisen toiminnan johtaja Riitta Kari painottaa, että esimiesten ja johdon tulee aina puuttua vaara- ja uhkatilanteisiin ja niistä tulisi olla aina seuraus vangille tai asiakkaalle. Jos epäasiallinen käytös johtuu psyykkisestä oireilusta, siihen tulisi olla apua tarjolla.