Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Hoitajat valmiita irtisanoutumisiin, sadat pyytäneet ammattioikeuksien poistoa

Hoitajien pyynnöt ammattioikeuksien poistosta kasvaneet voimakkaasti viime päivinä, satoja pyyntöjä jonossa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) mukaan tänä vuonna jo 469:n sairaanhoitajan ja lähihoitajan ammattioikeudet tai ammattinimike on poistettu Valviran rekisteristä heidän omasta pyynnöstään. Viime vuonna pyyntöjä oli yhteensä 46.

Valviran lakimies Pia Wistrand-Alvesalo kertoo, että pyyntöjä on tällä hetkellä jonossa yli 300. Hänen mukaansa pyyntöjen määrä on viime päivien aikana lisääntynyt voimakkaasti.

Hoitajien pyynnöt ammattioikeuksien poistosta liittyvät todennäköisesti meneillään olevaan työtaisteluun ja valmisteilla olevaan potilasturvallisuuslakiin.

HS: Kyselyssä yli puolet hoitajista valmiita irtisanoutumaan protestina

Yli puolet hoitajiksi ilmoittautuneista vastaajista kertoo olevansa valmiita päättämään nykyisen työsuhteensa protestina, käy ilmi Helsingin Sanomien kyselystä.

Lehden mukaan kyselyyn vastasi vajaassa vuorokaudessa liki 4 000 ihmistä. Suurin osa irtisanoutumisiin valmiina olevista vastaajista kertoo alalla riittävän töitä, vaikka omansa jättäisikin. HS:n mukaan osa vastaajista kertoo jo siirtyneensä yksityiselle sektorille, jossa palkkaus on parempaa.

Hoitajaliitot Tehy ja Super ilmoittivat torstaina toteuttavansa joukkoirtisanoutumiset. HS ei kyennyt vahvistamaan sitä, olivatko kaikki kyselyn vastaajat todellisuudessa hoitajia.

Luiden ja hampaiden isotooppianalyysi kertoo menneisyyden ruokavalioista ja rintaruokinnasta

Arkeologit voivat tutkia kauan sitten eläneiden ihmisten ruokavaliota luiden ja hampaiden isotooppianalyysin avulla. Oulun yliopistossa on selvitetty, miten vauvoja imetettiin Raumalla runsaat kaksisataa vuotta sitten. Tulosten perusteella rintaruokinta saattoi muistuttaa nykysuosituksia.

Tutkittuja henkilöitä oli täysimetetty noin kuusi kuukautta, minkä jälkeen imettäminen jatkui vielä lähes kaksivuotiaaksi asti. Tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan rintaruokinta oli tavallista Lounais-Suomessa.

Sateita luvassa viikonloppuna, lämpötila voi kohota Etelä- ja Keski-Suomessa 14 asteeseen

Matalapaineen keskus on läntisessä Suomessa, se pysyy aika lailla paikallaan ja vaikuttaa koko Suomen säähän ainakin lauantaina, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomola Ilmatieteen laitokselta.

Pilvisyys voi rakoilla maan etelä- ja keskiosassa lauantaina, mutta Lapissa pilvisyys on runsasta ja sadetta on luvassa. Sunnuntaina sadekuuroja on odotettavissa varsinkin maan etelä- ja keskiosiin.

Lauantaina ja sunnuntaina lämpötila maan etelä- ja keskiosassa on 11–14 astetta. Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, Lapissa ja Koillismaalla ennustetaan olevan lauantaina 7–9 astetta. Käsivarren Lapissa voi olla viileämpääkin. Sunnuntaina Lapissa ja Koillismaalla voi olla 7–11 lämpöastetta.

Venäläinen öljy-yhtiö Rosneft pitää laittomana Saksan päätöstä yhtiön toimintojen haltuun ottamisesta

Venäläinen öljy-yhtiö Rosneft on tuominnut Saksan valtion päätöksen ottaa haltuun yhtiön toiminnot Saksassa. Rosneft kutsuu lausunnossa päätöstä laittomaksi ja markkinatalouden periaatteiden vastaiseksi. Yhtiö kertoo harkitsevansa oikeustoimia.

Saksa kertoi perjantaina ottaneensa venäläisyhtiön toiminnot maassa haltuunsa turvatakseen maan energiansaannin, joka on häiriintynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Rosneftin tytäryhtiöillä on Saksassa useita öljynjalostamoita, jotka vastaavat noin 12 prosentista maan öljynjalostuskapasiteetista. (Lähde: AFP)

Kirgisian ja Tadzhikistanin solmimaa tulitaukoa rikottiin heti, osapuolet syyttelevät toisiaan

Keski-Aasian maiden Kirgisian ja Tadzhikistanin välinen tuore rajakahakka ei ota laantuakseen. Maat sopivat perjantaina tulitauosta, jota kuitenkin ehdittiin rikkoa jo saman päivän aikana.

Molemmat maat syyttelevät toisiaan muun muassa raskaiden aseiden käytöstä rajaseudun siviiliasutusta vastaan.

Kirgisian terveysministeriön mukaan yhteenottojen jäljiltä on kuollut Batkenin alueella 24 ihmistä. Vielä on epäselvää, miten suuri osuus väitetyistä kuolonuhreista on tulitauon solmimisen jälkeiseltä ajalta.

Sotilaalliset yhteenotot maiden kiistellyllä rajaseudulla ovat säännöllisiä. Viime vuonna 50 ihmistä kuoli rajataisteluissa. (Lähde: AFP)

Hollywood-kyltti on saamassa kasvojenkohotuksen satavuotispäivänsä alla

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitseva ikoninen Hollywood-kyltti on menossa remonttiin ensi viikosta alkaen, kertoo kylttiä ylläpitävä rahasto.

Los Angelesissa vierailevien elokuvafanien vakiokohteeksi muodostunut, kukkuloilta kaupunkia tarkkaileva kyltti täyttää ensi vuonna sata vuotta. Yhdeksänkirjaiminen ja 14 metriä korkea maamerkki on saamassa juhlavuotensa kunniaksi uuden maalipinnan. Kyltin ehostamiseen kerrotaan menevän liki 1 500 litraa maalia ja pohjamaalia.

Työt alkavat maanantaina ja niiden odotetaan valmistuvan marraskuun alussa. (Lähde: AFP)