Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus hylkäsi irakilaiskaksosten kanteet koppikorvaustensa korottamisesta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi perjantaina irakilaiskaksosten kanteet vankeusajan korvaustensa korottamisesta.

Terrorismirikoksiin syyttömiksi todetut miehet vaativat Suomen valtiolta lisää korvauksia ajasta, jonka he istuivat vankeudessa jutun tutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana. Miehet olivat prosessin aikana vangittuina melkein puolitoista vuotta.

Aiemmin Valtiokonttori oli maksanut molemmille vapaudenmenetyksen aiheuttamasta kärsimyksestä niin kutsuttuja koppikorvauksia runsaat 213 000 euroa, eli 400 euroa päivältä.

Kaksosten kanteen mukaan vapaudenmenetyksestä koitui heille merkittävästi suurempaa kärsimystä kuin normaaleissa syyttömästi vangittujen tapauksissa. Tätä he perustelivat muun muassa sillä, että vapaudenmenetys oli poikkeuksellisen pitkä ja heitä epäiltiin syyttä erittäin vakavista rikoksista.

Tavanomainen korvaus 100 euroa päivältä

Käräjäoikeus huomioi, että tavanomainen korvaus perusteettomasta vapaudenmenetyksestä aiheutuneesta kärsimyksestä on noin 100 euroa päivältä ja tavanomainen korotettu korvaus noin 120 euroa päivältä.

Käräjäoikeuden mukaan kaksosten saamia korvauksia ei ollut syytä korottaa.

– Otettuaan huomioon kärsimyksestä yleensä ja aiheettomasta vapaudenmenetyksestä aiheutuneesta kärsimyksestä erityisesti tuomittavien korvausten yleinen taso sekä aiheettomasti vapautensa menettäneiden yhdenmukaisen kohtelun vaatimus, käräjäoikeus katsoo, että Valtiokonttorin suorittamassa korvauksessa 213 200 euroa on asianmukaisella tavalla otettu huomioon (kantajan) kärsimystä korottavat tekijät, käräjäoikeus kirjoitti ratkaisussaan toisesta kanteesta.

Kanteet olivat keskenään samanlaisia.

Suomeen turvapaikanhakijoina vuonna 2015 saapuneita miehiä syytettiin muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista Irakin Tikritissä vuonna 2014. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteet toukokuussa 2017 ja Turun hovioikeus helmikuussa 2020.