Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi kuvaili venäläissotilaiden jälkiä Harkovassa – "Miehittäjät muuttivat kirkot käymälöiksi"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili yöllä julkaistussa videopuheessaan Harkovan alueella vetäytyneiden venäläissotilaiden jälkeensä jättämiä asioita.

– Venäjän armeija on ollut Harkovan alueella yli viisi kuukautta. Ja tänä aikana miehittäjät eivät edes yrittäneet tehdä mitään ihmisten hyväksi, Zelenskyi sanoi.

– He vain tuhosivat, vain riistivät, vain veivät. He jättivät jälkeensä tuhoutuneita kyliä, ja joissakin niistä ei ole ainuttakaan vahingoittumatonta taloa. Miehittäjät jättivät koulut kaatopaikoiksi ja kirkot – rikkinäisiksi, kirjaimellisesti käymälöiksi.

Maailman on Zelenskyin mukaan nähtävä Harkovan tuhot ja tunnettava venäläisten ukrainalaisille aiheuttama tuska.

– Lainvalvojamme ovat jo saaneet raportteja miehittäjien tekemistä murhista, kidutuksista ja sieppauksista. Se mitä maailma näki Butshassa, vapautetussa Tshernihivissä, Sumin alueella ja nyt Harkovan alueella, ovat todisteita kansanmurhasta ukrainalaisia kohtaan. Todisteita siitä, ettei Venäjällä ole muuta annettavaa kuin kansanmurha.

Zelenskyi suuntasi puheestaan osan Venäjän asevoimien joukoille, jotka tekivät ohjusiskun hänen kotikaupungissa Kryvyi Rihissä sijaitseviin patoihin.

– Iskunne Karatshunivsken tekojärven patoon, kohteeseen jolla ei ole lainkaan sotilaallista arvoa, iskee satoihin tuhansiin tavallisiin siviileihin. Tämä on toinen syy, miksi Venäjä häviää. Eikä pelkästään sodassa, vaan historiassa.

Hän kehotti raukoiksi kutsumiaan venäläissotilaita pohtimaan paikkaansa historiassa.

– Jäätte terroristeiksi, joita omat lapsenlapset häpeävät.

Zelenskyin puhe julkaistiin tavallista myöhemmin, koska hän oli joutunut aikaisin torstaina auto-onnettomuuteen Kiovassa, kun autoilija törmäsi häntä kuljettaneeseen ajoneuvoon. Zelenskyi ei tiedottajansa mukaan loukkaantunut vakavasti.