Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin hoitajalakkojen kieltämisestä oikeuden päätöksellä: Emme voi tehdä johtopäätöstä, että potilasturvallisuuslainsäädäntö olisi tarpeeton

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi hoitajalakkojen kieltämistä käräjäoikeuden päätöksellä sanomalla, että tässä kohtaa hallitus ei voi tehdä johtopäätöstä, että potilasturvallisuuslaki olisi tarpeeton.

– Tässä kohtaa emme voi antaa sellaista viestiä tai tehdä sellaista johtopäätöstä, että tämä lainsäädäntö olisi tarpeeton. Valitettavasti tuohon emme voi nojata, mutta kuuntelemme herkällä korvalla asiantuntijoiden ja sosiaali- ja terveysministeriön arvioita tilanteesta, hän sanoi eduskunnassa toimittajille.

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Pääministeri kertoi saaneensa tiedon päätöksestä vasta hetkeä aiemmin STT:n tekstiviestipalvelun kautta.

Marinin mukaan hallitus on antanut eduskunnalle eilen lainsäädäntöesityksen, ja nyt asia on eduskunnan eikä hallituksen käsissä.

Myöhemmin iltapäivällä hoitajien ammattijärjestöt Super ja Tehy tiedottivat, että oikeuden päätökset eivät tarkoita hoitajien lakkojen peruuttamista.

Lindén: Lainsäädäntö tarvitaan yhä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson on puolestaan kommentoinut useille tiedotusvälineille, että käräjäoikeuden päätös asettaa koko lain tarpeellisuuden uudelleen arvioitavaksi. Myös vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo arvioi, että oikeuden päätökset muuttavat tilannetta.

– Hallituksen tulee käydä keskustelua, ja myös täällä eduskunnan päässä tulee käydä se keskustelu, että mikä on nyt tämä kokonaisuus, hän sanoi eduskunnassa.

Hän tarkensi myöhemmin Twitterissä, että "tässä kohtaa sellaistakaan johtopäätöstä ei voida vielä vetää, että laki olisi täysin tarpeeton". Lisää tietoa kuitenkin tarvitaan, hän toteaa.

Laista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi, että lainsäädäntö yhä tarvitaan, koska käräjäoikeuden päätökset ovat konkreettisesti sidoksissa yhteen aikaan ja paikkaan.

– Tässä lainsäädännössä on kysymys enemmän siitä, miten yleisesti voidaan potilaiden henki ja terveys turvata tällaisen työtaistelun oloissa, joka nyt oikeasti on jo keväältä asti jatkunut saaden erilaisia muotoja eri vaiheissa, hän sanoi eduskunnassa.

Hänestä aikataulupaine kuitenkin hellitti eduskuntakäsittelyssä.

Pääministeri ojensi vasemmistoliittoa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmoittanut vastustavansa lakiesitystä nykymuodossaan.

Marin kiistää linjanneensa, että vasemmistoliitto joutuu ulos hallituksesta, jos se äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan.

– Sen kaltainen viesti, mitä vasemmistoliiton yksittäisiltä kansanedustajilta on julkisuuteen tullut, ei pidä paikkaansa, hän sanoi.

Marin kertoi keskustelleensa puheenjohtaja Anderssonin kanssa siitä, että hallituksen yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan.