Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyin kanslia julkisti asiakirjan, jossa ehdotetaan uusia turvatakuita Ukrainalle – laadittiin Naton entisen pääsihteerin johdolla

Ukrainan presidentin kanslia julkisti tiistaina Ukrainan turvatakuita käsittelevän asiakirjan, jonka nimi on englanniksi Kyiv Security Compact, "Kiovan kompakti turvallisuus".

Asiakirjan laati joukko kansainvälisiä neuvonantajia, joita johti puolustusliitto Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen.

Fogh Rasmussen esitteli asiakirjan yhdessä presidentin kanslian päällikön Andrii Jermakin kanssa presidentti Volodymyr Zelenskyille tiistaina.

Asiakirja sisältää suosituksia uusista turvatakuista Ukrainalle. Sen mukaan Ukrainan vahvin turvatakuu on sen kyky puolustaa itseään hyökkääjää vastaan YK:n peruskirjan 51. artiklan mukaisesti, mihin se tarvitsee resursseja ylläpitääkseen puolustuskykyään Venäjän asevoimia ja puolisotilaallisia joukkoja vastaan.

Tämä vaatii usean vuosikymmenien kestoisen investoinnin Ukrainan puolustusteollisuuteen, asetoimituksia, tiedustelutukea liittolaisvaltioilta ja yhteisiin sotaharjoituksiin EU:n ja Naton alaisuudessa.

Turvatakuiden takaajiksi ehdotetaan Yhdysvaltoja, Britanniaa, Kanadaa, Puolaa, Italiaa, Saksaa, Ranskaa, Australiaa, Turkkia, Pohjoismaita, Baltian maita sekä Keski- ja Itä-Euroopan maita.

Asiakirjan mukaiset turvatakuut eivät kovaa Ukrainan pyrkimystä liittyä Natoon.

– Tänään esittelemämme asiakirja on suositus. Se ei ole tulevan turvallisuussopimuksen lopullinen teksti. Haluaisin kuitenkin korostaa, että meille on tärkeää, että tämän asiakirjaa on laillisesti sitova, Jermak sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa Ukrainan tulevaan turvallisuusrakenteeseen tulisi sisältyä paitsi laaja puitesopimus, myös mahdollisuus allekirjoittaa yksityiskohtaisempia kahdenvälisiä sopimuksia sekä tiettyjen asioiden ratkaisemiseen liittyviä sopimuksia. Esimerkiksi sopimukset Ukrainan ilmatilan tai Mustanmeren suojaamiseksi olisivat tällaisia.

– On tärkeää, että maiden parlamentit ratifioivat kaikki nämä sopimukset, mikä antaisi niille oikeudellisesti sitovan luonteen.

– Koko maailma näki virheensä. Ennen sodan alkua ei käytetty sellaisia tehokkaita työkaluja, kuten esimerkiksi pakotteita. Siksi on erittäin tärkeää, että jokainen mahdollinen hyökkääjä näkee tässä asiakirjassa: Jos teet jotain, tiettyjä asioita tapahtuu 24, 48 tai 72 tunnin sisällä. Ja suoraan tässä tekstissä nämä ehdot tietenkin täsmennetään, Jermak sanoi.

Fogh Rasmussenin mukaan asiakirjan nimessä käytetään sanaa kompakti, ettei sitä yhdistettäisi vuoden 1994 Budapestin sopimukseen, jossa Ukraina luopui Neuvostoliitolta sille jääneistä ydinaseistaan vastineeksi alueellisesta koskemattomuudestaan.

Hän korosti poliittisen sitoutumisen tärkeyttä, jotta puolustusapu Ukrainalle toimitettaisiin pikaisesti mahdollisen uuden hyökkäyksen alkaessa.