Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöliiton selvitys: Taloyhtiöiden energiakustannukset jyrkässä nousussa

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna jyrkästi, selviää Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä.

Selvityksen mukaan kustannukset ovat nousseet keskimäärin noin 13 prosenttia viime vuodesta. Voimakkain nousu on ollut sähkön hinnassa.

Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia, kaukolämmön 6,5 prosenttia, jätekustannukset 6,4 prosenttia, rakennuksen kiinteistövero 4,8 ja vesi 2,2 prosenttia. Tontin kiinteistövero pysyi käytännössä ennallaan.

Tällä hetkellä sähkön hintavertailua on erittäin vaikea tehdä, koska markkinoilla olevien sopimusten mallit ja hinnat muuttuvat koko ajan poikkeuksellisen vilkkaasti, Kiinteistöliitto kertoo tiedotteessa. Nyt julkaistussa vertailussa on käytetty sähköenergian hinnassa vertailtavien kuntien keskiarvoa ja siirtomaksussa paikallisen siirtoyhtiön tariffia.

Selvityksessä oli mukana kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Kiinteistökustannukset nousivat selvästi kaikissa kunnissa.

Korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Mikkelissä, Rovaniemellä, sekä Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa. Edullisessa päässä ovat Kempele, Mustasaari, Rauma ja Oulu.

Kuntien väliset kustannuserot ovat melko suuria. Kalleimmassa päässä Helsingissä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin menee 90-neliöisessä perheasunnossa noin 3 900 euroa vuodessa, kun Pohjois-Pohjanmaalla Kempeleessä riittää hieman alle 2 800 euroa.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 asti vakiomuotoisen tyyppitalon, niin sanotun indeksitalon, kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia suurimmissa kaupungeissa. Indeksitalo 2022 -aineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy.