Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Nuoria kiristetty intiimeillä somekuvilla – vaatimukset olleet jopa tuhansia dollareita

Poliisin tietoon on tänä vuonna tullut useita tapauksia, joissa nuoria on kiristetty intiimeillä somekuvilla, Itä-Uudenmaan poliisi kertoi keskiviikkona.

Uhrit ovat olleet pääosin poikia. Kiristäjä on luonut nuoreen yhteyden ja saanut tämän lähettämään itselleen kuvia, joissa näkyy tämän kasvot ja intiimialue. Sen jälkeen kiristäjä on vaatinut nuorelta useita satoja tai jopa tuhansia dollareita uhaten, että muuten hän lähettää kuvat nuoren ystäville ja lähipiirille.

Itä-Uudenmaan poliisin tietoon on kevään ja syksyn välisenä aikana tullut kymmenkunta kiristystapausta. Rikosylikonstaapeli Eija Valonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen lapsirikostutkinnasta kertoo STT:lle, että poliisin tietoon tulleissa tapauksissa nuoret eivät ole maksaneet kiristäjälleen.

– Muutamassa tapauksessa kuvat on sitten levitetty lähipiirille, Valonen kertoo.

Nuoret huijattu luottamaan

Poliisin mukaan keskustelut nuorten ja kiristäjien välillä on käyty pääsääntöisesti englanniksi ja sähköpostien ja ip-osoitteiden perusteella epäiltyjen jäljet vievät ulkomaille. Valosen mukaan kiristäjien jäljittäminen on hyvin vaikeaa, koska yksittäisillä tekijöillä ip-osoitetiedot vievät useaan eri maahan.

Valonen ei halua yksityiskohtaisemmin kommentoida yksittäisiä tapauksia, mutta kertoo, että toimintatapa on ollut kaikissa samankaltainen.

– Nuori on jollain keinolla saatu luottamaan tähän toiseen henkilöön niin että he ovat kokeneet, että kuvan lähettäminen on turvallista. On varmaankin koettu, että kyseessä on ikätoveri tai henkilö, johon he haluaisivat tutustua. Sitten kun saadaan ensimmäinen kuva, josta nuori pystytään tunnistamaan, kiristysviesti lähtee välittömästi, Valonen kertoo.

Poliisi kehottaa nuoria harkitsemaan tarkkaan, minkälaisia kuvia he laittavat itsestään somekanaviin ja yksityisiin keskusteluihin.