Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lasten ja nuorten ilmastoahdistus voi lisääntyä pian, Artemis ei lähde kuumatkalle lähipäivinä, Englannin kanaalin yli yrittäneitä pelastettiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lasten ja nuorten ilmastoahdistus voi lisääntyä pian

Lasten ja nuorten ilmastoahdistus tulee suurella todennäköisyydellä lisääntymään lähitulevaisuudessa, Tunne ry:stä arvioidaan. Yhdistys tarjoaa mahdollisuuksia ilmaston- ja ympäristönmuutokseen liittyvien tunteiden ja ajatusten käsittelyyn esimerkiksi neuvonnan ja työpajojen avulla.

Tämä kesä on yhdistyksen mukaan tuonut esille, miten ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat olla entistä konkreettisempia Suomessakin.

Yhdistyksen mukaan osa nuorista on jo selvästi ahdistuneempia ja todennäköisesti myös lapset tulevat altistumaan näille asioille entistä enemmän.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa ilmastoahdistus näkyy ja kuuluu vain vähän. Usein se näyttäytyy lisäkuormana muutenkin ahdistavassa elämäntilanteessa tai mielentilassa.

Artemis ei lähde kuumatkalle lähipäivinä - ongelmat estivät laukaisun lauantaina jo toistamiseen

Miehittämätön Artemis-kuulento ei lähde matkalleen lähipäivinä, kertoo Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa. Kuulennon laukaisuikkuna päättyy Nasan mukaan tiistaina, eikä Artemista aiota lähettää matkaan ennen sitä.

Artemiksen lauantaille suunniteltua lähtöä jouduttiin jälleen siirtämään polttoainevuodon takia. Ensimmäinen laukaisuyritys jouduttiin perumaan maanantaina yhden rakettimoottorin liian korkean lämpötilan takia.

Miehittämättömän lennon on määrä viedä Orion-avaruusalus Kuuta kiertävälle radalle 42 päivän ajaksi. Myöhemmin Artemis-ohjelmassa on vuorossa miehitetty lento Kuun kiertoradalle ja lopulta ihmisen paluu Kuun pinnalle. (Lähde: AFP)

Chilessä äänestetään uudesta perustuslaista

Chilessä äänestetään tänään uudesta perustuslaista, jota on luonnehdittu yhdeksi maailman edistyksellisimmistä, mikäli äänestys menisi läpi.

Perustuslaki toisi mukanaan tasa-arvoa, parantaisi alkuperäiskansojen asemaa, edistäisi ympäristönsuojelua ja toisi maahan julkiset palvelut. Uuden perustuslain kannattajien mukaan maan nykyinen perustuslaki on liian keskittynyt markkinatalouteen.

Alustavien äänestysten mukaan neljä viidestä chileläisestä on uuden perustuslain kannalla. Asiasta äänestetään jo kolmatta kertaa kahden vuoden sisällä.

Ranskalaisviranomaiset pelastivat alle vuorokaudessa lähes 190 Englannin kanaalin yli yrittänyttä siirtolaista

Ranskassa viranomaiset pelastivat lauantaina useissa operaatioissa lähes 190 ihmistä, jotka olivat yrittäneet ylittää Englannin kanaalia.

Yhä useampi siirtolainen yrittää ylittää vaarallisen kanaalin Ranskasta Englantiin veneillä, sillä viranomaiset ovat lisänneet valvontaa kanaalin alittavassa tunnelissa ja Calais'n satamassa, josta lähtee aluksia Englantiin.

Ranskan sisäministeriö arvioi, että tammikuun alun ja kesäkuun 13. päivän välisellä ajanjaksolla 20 000 ihmistä yritti kanaalin ylitystä. Se on lähes 70 prosenttia enemmän kuin samalla ajanjaksolla viime vuonna. (Lähde: AFP)

Kaliforniaa piinaavat maastopalot ja niitä pieksävä äärimmäisen kuuma sää - lämpötila voi paikoitellen nousta yli 40 asteeseen

Yhdysvalloissa Kaliforniaa riivaavat maastopalot roihuavat jo tuhansien hehtaarien kokoisilla alueilla eri puolilla osavaltiota. Osavaltion pohjoisosassa perjantaina syttynyt maastopalo on lähes kaksinkertaistanut paloalueensa.

Äärimmäisen kuuman sään odotetaan lietsovan maastopaloja entuudestaan. Paikoitellen lämpötilan on varoitettu saattavan nousta jopa yli 40 lämpöasteeseen.

Kalifornian kuvernööri on julistanut alueelle hätätilan. Esimerkiksi pohjoisen paloalueilla asuvia ihmisiä on kehotettu jättämään kotinsa ja toisaalla pitkään jatkunut helle on rasittanut osavaltion sähköverkkoa jättäen tuhansia ilman sähköä. (Lähde: CNN ja New York Times)

Al-Shabaab-islamistitaistelijat tappoivat ainakin 19 siviiliä Somaliassa vain pari viikkoa hotellihyökkäyksen jälkeen

Somaliassa al-Shabaab-islamistitaistelijat ovat tappaneet ainakin 19 siviiliä, kertovat paikallisviranomaiset. Isku tehtiin perjantain ja lauantain välisenä yönä maan keskiosissa.

Viranomaisten mukaan taistelijat sieppasivat maantiellä kahden kaupungin väliä kulkeneet kahdeksan autoa, polttivat ne ja tappoivat niiden matkustajat.

Kaksi viikkoa aiemmin terroristijärjestö teki hotellihyökkäyksen maan pääkaupungissa Mogadishussa. Tuolloin kuoli ainakin 21 siviiliä ja pitkälle toista sataa haavoittui. (Lähde: AFP)

Rafael Nadal päihitti ranskalaisvastustajan kolmessa erässä ja etenee seuraavalle kierrokselle

Espanjalaistennistähti Rafael Nadal on vienyt miesten kaksinpelin kolmannella kierroksella voiton Ranskan Richard Gasquet'sta Yhdysvaltain avoimissa. Voitto irtosi suoraan kolmessa erässä lukemin 6–0, 6–1, 7–5.

Nadal on sijoitettu turnauksessa toiseksi. Hän jahtaa New Yorkissa pelattavassa turnauksessa 23:tta grand slam -mestaruuttaan.

Nadal kohtaa neljännellä kierroksella Yhdysvaltain Frances Tiafoen, joka on sijoitettu turnauksessa sijalle 22.