Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat kannustaa sammuttamaan taisteluiden keskellä olevan ydinvoimalan hallitusti

Yhdysvaltain hallitus kannusti maanantaina sammuttamaan kokonaan taisteluiden keskellä olevan Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan hallitusti. Lisäksi Valkoisen talon turvallisuustiedottaja John Kirby toisti Yhdysvaltain vaatimuksen perustaa demilitarisoitu alue Euroopan suurimman ydinvoimalan ympärille.

Venäjä miehitti Ukrainan sodan alussa ydinvoimalan ja on keskittänyt sinne joukkojaan. Taistelut voimalan ympäristössä ovat herättäneet vakavaa huolta mahdollisesta ydinkatastrofista.

Aiemmin maanantaina Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA kertoi lähettäneensä tarkastajansa matkalle voimalaan selvittämään sen tilannetta.

Ukrainan mukaan järjestön historian vaikein tehtävä

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarkastajien tehtävästä Zaporizhzhjan ydinvoimalassa Ukrainassa tulee järjestön historian vaikein, ennakoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba maanantaina.

– Tehtävästä tulee IAEA:n historian vaikein, kun otetaan huomioon venäläisten aktiiviset taistelutoimet ja se häpeämätön tapa, jolla Venäjä yrittää oikeuttaa paikallaolonsa, Kuleba sanoi Tukholmassa yhdessä ulkoministeri Ann Linden kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

IAEA kertoi maanantaina, että sen asiantuntijaryhmän on tarkoitus saapua perille myöhemmin tällä viikolla.

Tehtävän vakavuudesta kertoo se, että järjestön johtaja Rafael Grossi johtaa ryhmään itse. Kertoessaan ryhmän lähdöstä Twitterissä Grossi lähetti myös kuvan, jossa on hänen lisäkseen 13 ihmistä pukeutuneina IAEA:n tunnuksilla varustettuihin hihattomiin takkeihin.

Grossi sanoi olevansa ylpeä voidessaan johtaa ryhmää.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi uutiskanava CNN:n mukaan, että Venäjää ei ole erityisemmin taivuteltu päästämään ryhmää sen hallussa olevalle ydinvoimalalle. Hän sanoo uskovansa, että ryhmän vierailu tulee tapahtumaan.

Voimala kriisin partaalla taisteluiden silmässä

Ydinvoimalan turvallisuus on herättänyt kansainvälistä huolta. IAEA on muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin torstaina pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan korkeajännitelinjan katkeamisen syynä oli venäläisten kranaattituli. Energoatom ilmoitti myöhemmin, että voimala on kytketty takaisin sähköverkkoon.

Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen. Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa. Ydinvoimala on Euroopan suurin.

Voimalan läheisyydessä on käyty taisteluita, ja voimala on ollut venäläistulituksen kohteena. Venäjä ja Ukraina syyttävät tilanteesta toisiaan.

--

Lähteenä myös AFP.