Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Trumpin kartanosta löytyi liki 200 salaista asiakirjaa – Trump: Oikeusministeriön julkaisema valaehtoinen todistus julkisuustemppu

Liittovaltion poliisi löysi yhteensä 184 eriasteista salaista asiakirjaa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta Yhdysvaltain kansallisarkiston tammikuussa hakemista asiakirjoista, selviää perjantaina julkaistusta valaehtoisen todistuksesta, kertoi uutiskanava CNN.

Asiakirjoista 25 oli luokiteltu erittäin salaisiksi, 92 salaisiksi ja 67 luottamuksellisiksi. Todistuksen mukaan tällaiset dokumentit yleensä sisältävät kansalliseen puolustukseen liittyvää materiaalia.

Useissa dokumenteissa vaikutti olevan myös ex-presidentin käsikirjoittamia muistiinpanoja.

Todistuksesta selviää myös, ettei sen kirjoittaja usko yhdenkään niistä tiloista, joista dokumentteja löydettiin, olevan sellainen, että sinne olisi saanut varastoida luottamuksellista materiaalia ainakaan sen jälkeen kun Trumpin kausi oli päättynyt.

Miten, miksi ja kuka

Todistuksen mukaan Mar-a-Lago-kartanoon Floridassa kuluvan kuun alussa tehdyn ratsian tarkoituksena oli selvittää muun muassa miten ja miksi salaista materiaalia oli tuotu kartanoon, oliko siihen lupa, ja kuka tai ketkä näin tekivät.

CNN julkaisi todistuksen kokonaisuudessaan verkkosivuillaan, mutta suuri osa siitä oli mustattu. Oikeusministeriö olikin vastustanut todistuksen julkaisua, koska sen mukaan salattavia osioita on niin paljon, että jäljelle jäävä materiaali jää vaille kontekstia.

Oikeusministeriö perusteli vastustustaan myös sillä, että dokumentin julkaiseminen vaikeuttaa meneillään olevaa tutkintaa.

Uutiskanavan julkaisema dokumentti ei myöskään avaa sitä, miten ja millaisissa mittasuhteissa tutkintaa on tarkoitus jatkaa. Samoin tutkintaan osallistuva henkilöstö pidetään visusti salassa.

Trump palautti kesäkuussa osan kartanoon viemistään dokumenteista, mutta oikeusministeriö epäili jo tuolloin, ettei ex-presidentti ollut palauttanut kaikkia asiakirjoja.

"Oikeus rikkoa salaus"

Asiakirjan suurelta osin mustatusta osioista selviää myös, että Trumpin edustaja olisi muistuttanut liittovaltion poliisia siitä, että Trumpin mukaan presidentillä on laillinen oikeus niin halutessaan murtaa minkä tahansa dokumentin salassapito.

Salaisten asiakirjojen luvaton siirtäminen rikkoo vakoilulakeja.

Trump on itse kutsunut kotietsintää laittomaksi ja sanonut poliisin vieneen "asioita, joita ei olisi pitänyt viedä". Hänen näkemyksensä on, että tutkinta on poliittinen ja hän itse ei ole tehnyt mitään väärää.

Trump: Oikeusministeriön julkaisema valaehtoinen todistus on julkisuustemppu

Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin mukaan perjantaina julkaistu valaehtoinen todistus on liittovaltion poliisin ja oikeusministeriön julkisuustemppu ja harhautus, kertoo uutiskanava CNN.

Trump kertoi kannastaan omalla Truth Social -kanavallaan, toistaen myös jälleen kerran, ettei ollut tehnyt mitään väärää.

Trump julkaisi kanavalla myös ääninauhoituksen, joka on ilmeisesti tehty ennen todistuksen julkaisua, kun Trumpia haasteltiin poliittiseen podcastiin.

– En tehnyt mitään väärää. Kimppuumme hyökättiin. Meille murtauduttiin, kassakaappiini murtauduttiin. Paikalle tuotiin paljon, paljon FBI:n agentteja. Kaikki tämä juuri ennen välivaaleja ja aikana, jolloin kannatukseni on ollut korkeammalla kuin koskaan, Trump väitti.

– Tämä on häpeä maallemme... ja se ei koskaan lopu, ex-presidentti lisäsi.

--------

Juttua korjattu 27.8. klo 18.00: Liittovaltion poliisi löysi yhteensä 184 eriasteista salaista asiakirjaa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kartanosta Yhdysvaltain kansallisarkiston tammikuussa hakemista asiakirjoista. Salaiset asiakirjat eivät löytyneet kartanoon tehdyssä kotietsinnässä.