Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan jättiydinvoimala saatiin takaisin sähköverkkoon

Ukrainassa venäläisten miehittämä Zaporizhzhjan jättiydinvoimala on saatu kytkettyä uudelleen sähköverkkoon, kertoo voimalaa käyttävä ukrainalainen Energoatom-yhtiö Telegram-viestipalvelussa.

Energoatomin mukaan yksi voimalan kuudesta reaktorista toimittaa nyt sähköä verkkoon.

Zaporizhzhjan ydinvoimala pudotettiin torstaina pois sähköverkosta sen jälkeen kun viimeinenkin voimalalle sähköä toimittanut korkeajännitelinja katkesi. Voimala tarvitsee ulkopuolista sähköä muun muassa reaktoreiden jäähdyttämiseen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään torstaina pitämässään päivittäisessä puheessa, että korkeajännitelinjan katkeamisen syynä oli venäläisten kranaattituli.

– Venäjä on viemässä niin ukrainalaiset kuin muutkin eurooppalaiset lähelle ydinkatastrofia, presidentti syytti.

Zaporizhzhjassa on yhteensä kuusi reaktoria, mutta viime aikoina vain kaksi niistä on ollut toiminnassa. Ydinvoimala on Euroopan suurin.

Tarkastajat voimalaan ensi viikolla?

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on jo pitkään varoittanut voimalan olevan kriisin partaalla ja muistuttanut, että ydinkatastrofin uhka on todellinen.

– Enempää aikaa ei ole varaa hukata. Aion henkilökohtaisesti johtaa IAEA:n ryhmän voimalalle lähipäivinä, vakuutti järjestön pääsihteeri Rafael Mariano Grossi torstaina.

Ukrainan energiaministerin avustajan Lana Zerkalin mukaan tarkastajat ovat menossa voimalaan ensi viikolla ja parhaillaan selvitetään, miten heidät saadaan paikan päälle.

Sotilaiden matkapuhelintiedot luupin alla?

Saksan turvallisuusjoukot ovat saaneet viitteitä siitä, että Venäjän salaiset palvelut ovat vakoilleet Saksassa koulutuksessa olleita ukrainalaisia sotilaita. Asiasta uutisoi perjantaina saksalaislehti Der Spiegel.

Ukrainan sotilaat ovat olleet Saksassa saamassa koulutusta länsimaisten tykkien käyttämisessä. Ainakin Baijerissa koulutusta on antanut Yhdysvaltain armeija.

Der Spiegelin mukaan Saksan armeija on havainnut epäilyttäviä ajoneuvoja ukrainalaisten värvättyjen kahden koulutuskeskuksen ulkopuolella. Lisäksi pieniä drone-lennokkeja on lentänyt harjoituspaikkojen yli ja kadonnut sitten nopeasti.

Turvallisuuslähteet uskovat myös, että venäläisviranomaiset ovat päässeet teknisesti käsiksi ukrainalaisten sotilaiden matkapuhelintietoihin.

Vakoilua epäillään tapahtuneen ainakin Baijerin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioissa.

Saksa on vienyt hiljattain useita vakoilusta epäiltyjä oikeuden eteen. Paraikaa saksalainen reserviupseeri on syytettynä oikeudessa tietojen välittämisestä Venäjän tiedustelupalveluille.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP