Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Cannonballin ja Squad 32:n lakkauttamistuomio jää voimaan – hovioikeus ei ottanut käsittelyyn

Moottoripyöräjengi Cannonballin lakkauttamistuomio jää voimaan. Itä-Suomen hovioikeus päätti tiistaina, ettei se ota asiaa käsittelyyn.

Hovioikeuden mukaan Cannonballin hovivalituksesta ei ilmennyt seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä käräjäoikeuden lopputuloksen oikeellisuutta.

– Jatkokäsittelylupaa ei ole tarpeen myöntää siitäkään syystä, että se olisi tärkeää lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa. Luvan myöntämiseen ei ole muutakaan painavaa syytä, hovioikeus kirjoitti ratkaisussaan.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi moottoripyöräjengi Cannonball MC:n (CMC) ja sen alayhdistyksen Squad 32:n lakkautetuiksi kesäkuussa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun moottoripyöräjengi lakkautettiin Suomessa.

Huomattava määrä rikostuomioita

Käräjäoikeuden mukaan CMC oli toiminut Suomen laissa säädetyn yhdistymisvapauden vastaisesti ja yleinen etu vaati sen lakkauttamista. Käräjäoikeus katsoi muun muassa, että Cannonball oli järjestäytynyt tavalla, joka muistutti sotilaallista organisaatiota. Yhdistyslaki kieltää yhdistykset, jotka ovat järjestäytyneet sotilaallisesti.

Lisäksi vaikka CMC:llä ja Squad 32:lla oli ollut myös lainmukaista toimintaa, kuten voimannostoa ja kiihdytysajoja, oikeuden mukaan ryhmiin liittyvien rikostuomioiden määrä on huomattavan suuri. Useassa tuomiossa CMC oli myös katsottu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

CMC:tä koskeva lakkautusoikeudenkäynti oli jo kolmas, joita viranomaiset ovat viime vuosina ajaneet oikeudessa. Aiemmin uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettiin oikeuden päätöksellä, kuten myös poliisin rikollisjärjestöksi lukema United Brotherhood. Myös nämä päätökset ovat jo saaneet lainvoiman.