Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ehdottaa Ukrainan joukkojen kouluttamista naapurimaissa

EU ehdottaa Ukrainan joukkojen laajamittaista kouluttamista naapurimaissa, kertoo unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. EU:n puolustusministerien on määrä keskustella asiasta ensi viikolla kokouksessaan Prahassa.

– Toivon, että tämä hyväksytään, Borrell sanoi tiedotustilaisuudessa Santanderissa Pohjois-Espanjassa.

– Totta kai se olisi suuri hanke, uskon niin. Hankkeen on vastattava konfliktin kokoa, hän jatkoi.

Euroopan ja Yhdysvaltojen toimittama sotilasapu ja tiedustelutiedot ovat auttaneet Ukrainaa hidastamaan Venäjän etenemistä Donbassin alueella, mutta kokonaan sitä ei ole saatu pysäytettyä.

– Koska sota on kestänyt ja tulee vielä kestämään, tuntuu järkevältä ajatella, että pelkät materiaalitoimitukset eivät riitä, Borrell perusteli.

Liki 9 000 Ukrainan sotilasta kaatunut sodassa, kertoo asevoimien komentaja

Ukrainan sodassa on kuollut liki 9 000 ukrainalaista sotilasta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan vajaa puoli vuotta sitten, kertoo Ukrainan asevoimien komentaja.

Interfax-Ukraine -uutistoimiston mukaan komentaja sanoi lasten tarvitsevan nyt erityistä huomiota, koska "heidän isänsä ovat lähteneet rintamalle ja ovat mahdollisesti niiden 9 000 sankarin joukossa, jotka on tapettu".

Venäjällä suuria vaikeuksia värvätä lisää joukkoja Ukrainaan, sanoo brittitiedustelu

Venäjällä on suuria vaikeuksia saada täydennysjoukkoja Donbassin alueen vakituisiin joukkoihinsa. Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedusteluraportin mukaan joukkojen hankkiminen tulee vaatimaan suuria taloudellisia kannustimia. Samalla osa taisteluyksiköistä on luokiteltu hyökkäyksiin kelpaamattomiksi.

Koska Venäjän johto pitää edelleen kiinni siitä, että Ukrainassa on käynnissä erityissotilasoperaatio, viranomaiset eivät voi pakottaa ihmisiä taistelemaan Ukrainassa.

Ukrainan sosiaalisessa mediassa kiertää video, jossa Luhanskin "kansantasavallan" sotilasjoukon jäsenet väitetysti kieltäytyvät osallistumasta enää Donetskin hyökkäykseen.

Sotilaat sanovat videolla tehneensä jo velvollisuutensa osallistuessaan Luhanskin valtaamiseen, joka saatiin loppuun viime kuussa.

Venäjä väittää tuhonneensa asevarikon - Ukrainan mukaan ohjukset osuivat mm. viljavarastoon

Venäjä on tulittanut ohjuksilla kohteita Odessan satamakaupungin lähellä Ukrainan eteläosassa, kertovat Ukrainan paikallisviranomaiset brittilehti Guardianin mukaan.

Alueelle ammuttiin viisi Kalibr-risteilyohjusta, joista kaksi Ukrainan ilmapuolustus pudotti ja kolme osui maatalouskohteisiin. Henkilövahinkoja ei tullut, viranomaiset kertoivat viitaten alueen sotilasjohdolta maanantaina saatuihin tietoihin.

Venäjä kertoi jo sunnuntaina, että ohjuksilla tuhottiin asevarikko, jossa säilytettiin muun muassa amerikkalaisvalmisteisien Himars-raketinheittimien ammuksia. Ukrainan mukaan ohjuksilla osuttiin muun muassa viljavarastoon.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP