Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeri Haavisto: Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat tapaavat Suomessa elokuun aikana

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat tapaavat Suomessa elokuun aikana, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan tapaaminen liittyy Madridin Nato-huippukokouksessa kesäkuussa tehtyyn Suomen, Ruotsin ja Turkin kolmikantasopimukseen. Tapaaminen järjestetään virkamiestasolla. Tapaamisessa jatketaan keskusteluja Madridissa laaditun yhteisymmärrysasiakirjan pohjalta.

– Silloinhan sovittiin muun muassa lisääntyneestä viranomaisyhteistyöstä Suomen, Turkin ja Ruotsin kesken terrorismin torjunnassa. Nämä asianomaiset viranomaiset tulevat olemaan keskusteluissa mukana. Käymme lävitse, missä tällä hetkellä mennään, Haavisto kertoi Mikkelissä vihreiden ministeriryhmän kesäkokouksen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Meillähän on jo tähän mennessä aika paljon viranomaisyhteistyötä Turkin kanssa. Käydään sitä lävitse ja katsotaan, mitä lisää voidaan tehdä, Haavisto jatkoi.

Jatkossa kolmikantasopimuksen mukaisia kokouksia järjestetään Haaviston mukaan vuorotellen kaikissa kolmessa maassa.

– Tässä varmasti alkaa virkamiesten säännöllinen kokousrytmi tällä Suomen kokouksella, Haavisto luonnehti.

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti uutisoi torstaina, että Suomen, Ruotsin ja Turkin välinen kokous järjestettäisiin Ruotsissa ensi viikon perjantaina 26. elokuuta. Ruotsin ulkoministeriö kiisti Aftonbladetin esittämät tiedot.

Turkki viimeinen ratifioija?

Haaviston mukaan hänellä ei ole mitään uutta tietoa siitä, miten Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifiointi on etenemässä Turkissa.

Tähän mennessä 23 Naton 30 jäsenmaasta on jo ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, mutta Turkki ei vielä ole.

Haavisto kertoo esittäneensä Turkin ulkoministerille Mevlut Cavusoglulle kesän aikana toiveen, että Turkki ratifioisi Suomen ja Ruotsin jäsenyydet samassa tahdissa kuin muutkin Nato-maat.

– Se on tietysti siellä myöskin parlamentista kiinni. Ehkä kuulemme virkamiestasolla jotakin uutta, kun heidän delegaationsa Suomessa käy, Haavisto sanoi.

Haavisto kertoi kysyneensä Cavusoglulta, että ei kai Turkki aio olla viimeinen Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ratifioiva Nato-maa.

– En ihan suoraa vastausta tähän vielä ole saanut, Haavisto sanoi.